Vil fjerne underholdskravet

Foreldre som får opphold i Norge av humanitære årsaker har fått det enda vanskeligere dersom de ønsker familiegjenforening med barn som ble igjen i opprinnelseslandet. Det vil SV nå endre på.

Heikki Holmås i SV sender i dag et spørsmål til statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet. Her ber han om en avklaring på hva reglene blir for barn av de som har fått opphold på humanitært grunnlag av humanitære årsaker, skriver Klassekampen.  

Ifølge forsalget til nye regler som regjeringen la fram tidligere i høst skal det stilles enda strengere krav til disse familiene. I tillegg til en årsinntekt på 215 000, må de som søker familiegjenforening med egne barn ha hatt jobb i minst fire år etter regjeringens forslag. Norge er det eneste skandinviske landet med så strenge betingelser for den spesielle gruppen.

Jurist Tine Larsen sier til Klassekampen at det sannsynligvis dreier seg om noen få hundre individer som faller i denne kategorien. Larsen, som har forsket på UDIs praksis, sier derfor til avisen at hun synes det er rart at UDI begrunner avslag til denne gruppen med “innvandringspolitiske hensyn”.