– Antirasistisk Senter har utspilt sin rolle

I år er det 30 år siden Antirasistisk Senter ble til. Frp-politiker Mazyar Keshvari (bildet) mener organisasjonen i dag har utspilt sin rolle. – Antirasistisk Senter ødelegger mer enn det fremmer kampen mot rasisme, sier Keshvari til Utrop.

– Et eksempel på at de ødelegger for seg selv er når lederen i Antirasistisk Senter går ut og sier at «det finnes en rasist i oss alle». Rasisme er forkastelig og noe vi må bekjempe, men det nytter ikke å si at alle er rasister, sier Keshvari.

Stor konkurranse

Frp-politikeren legger ikke skjul på at han er lite begeistret over Antirasistisk Senters arbeid, og mener det er for mange som jobber med det samme i Norge.

– Det myldrer av folk som lever av antirasisme og for et flerkulturelt samfunn. I 2008 mener jeg at det ikke er behov for så mange organissasjoner, og mange av dem er ikke like betydningsfulle lenger. Hvis Antirasistisk Senter forsvinner kommer jeg ikke til å savne dem.

– Hvorfor kommer du ikke til å savne dem?

– Når man ser hvor mange som jobber med innvandrere så mener jeg at dette nå har blitt mer industri og politikk enn idealisme. Jeg oppfatter Antirasistisk Senter som en politisk aktør, og det er ikke like heldig. Det er stor konkurranse mellom innvandrerorganisasjonene. De kjemper mot hverandre om penger og oppmerksomhet, sier Keshvari.

Keshvari mener kampen mellom innvandrerorganisajsonene bidrar til at ikke alle tar dem på alvor.

– De ser rasisme bak hvert gatehjørne, og hyler og skriker «ulv, ulv» for å få oppmerksomhet. Det blir en konkurranse om å være mest antirasistisk, sier Keshvari til Utrop.


Skjevhet i samfunnet

Kari Helene Partapuoli er leder i Antirasistisk Senter, og mener det er viktig å ha med mange stemmer i rasismedebatten.

– Det er viktig at noen tør å sette rasisme på dagsordenen slik at vi opprettholder vernet.

– Enkelte mener at det har blitt for mange organisasjoner i samme bransje som dere?

– Det er ikke så mange som driver med det samme som oss, men det er mange i samme bransje. Jeg ser ikke på det som noe problem at det er flere aktører som jobber med det samme. Problemet er å åpne samfunnet slik at alle får de samme mulighetene. En ser skjevheter i samfunnet i dag, og det er viktig å få dem rettet opp, sier Partapuoli til Utrop.

Rasisme er overalt

Partapuoli forteller også at da hun sa at det finnes en rasist i oss alle, var poenget å vise at rasismen finnes i dagliglivet, og at den ligger innbakt i vårt system og våre institusjoner.

– Man trenger ikke nødvendigvis å rope rasist til hverandre, men anerkjenne den rasismen som finnes overalt. Der er det sjeldent tydelig hva som hva er hva. Det ligger en fare i å henge ut noen som er rasist. Den rasismen vi må bli kvitt ligger i systemet vårt, for alle har ansvar for rasisme. Vi kan ikke bare henge ut én person, mens alle de andre går fri, sier Partapuoli.