– Ytringsfriheten misbrukes til muslimhets

Jyllands-Postens tidligere kulturredaktør Flemming Rose vil fjerne barrierene mot ytringsfrihet, mens samfunnsdebattant Iffit Qureshi (bildet) mener folk har misbrukt 9/11 som unnskyldning for økt muslimhets.

Rose innledet i går den fjerde Frie medier-konferansen ved Institutt for Journalistikk. I talen sin advarte han mot en utvikling som går ut på å stramme inn ytringsfriheten, blant annet i form av å skjerpe blasfemiparagrafen og gi enkelte grupper i samfunnet økt vern mot negativ omtale. Han nevnte bestemmelser mot blasfemi, kongefamiliers vern mot kritikk og forbud mot å benekte holocaust.

– Vi må fjerne så mange av barrierene mot ytringsfrihet som mulig, sa redaktøren til journalisten.no.

Håner maktesløse minoriteter

Skribent og samfunnsdebattant Iffit Qureshi var slettes ikke enig i Roses argumentasjon om at krenkelser kun skal gjelde enkeltindivider og ikke hele grupper. Hun mente forkskjellen ligger i å håne makten og håne de maktesløse. Ifølge Qureshi ble terroraksjonene 11. september 2001 unnskyldningen for mange i Vesten til å slippe sine skjulte fordommer fri.


Terrorangrepene i USA har gitt grobunn til økt hets mot muslimer, påpekte Iffit Qureshi.

–  Karikaturene var en bekreftelse av makt og et bevis på at muslimer i Europa og Vesten har fått det langt verre etter 9/11, sa hun til journalisten.no.