No smoking, yes show!

0Shares

For første gang spilte Emir Kusturica og No Smoking Orchestra i Norge. Til Oslo kom de i forbindelse med Oslo World Music Festival. Bosniaserberen er kjent fra filmverdenen for sine storproduksjoner “Underground” og “Zivot se cudo” (Livet er et mirakel), med tilhørende filmmusikk.

Utrops medarbeider kan fortelle om en sterk konsertopplevelse, hvor det virket som om selv de aller mest uinnvidde kunne leve seg inn i handlingen. I sin sedvanlig følelsesfylte og lidenskapelige stil forvandlet No Smoking Orchestra scenen på Rockefeller fra å være en svær svartmalt gigant til et eksplosjon av farger og liv. Som tilskuer kan man ikke stille seg nøytral. Musikken er suggererende, smittende, løssluppen, fylt til randen av humor og galskap. Som i hans filmer vokser både vakkert og heslig ut av proposjoner, noe som får en til å føle seg svimmel og kortpustet.

FAKTA:

Emir Nemanja Kusturica

Født: 24.11.1954 i Sarajevo, Bosnia-Hercegovina

Kusturica studerte film ved Filmakademiet i Praha i årene 1973-77. I 1978 gjorde han sin første tv-flm, og vant sin første gullpalme i Cannes i 1985 med bidraget “Otac na sluzbenom putu” (Når far ble borte). Begynt å eksperimentere med magisk realisme fra slutten av 80-tallet. Har flere ganger uttalt seg negativt om Hollywood, og hyllet europeisk “kunstfilm”. Kjent internasjonalt for sitt andre Cannes-vinnende film “Underground” (1995).

Under borgerkrigen i det gamle Jugoslavia valgte han å se på seg selv som serber, ettersom familien opprinnelig hadde slaviske røtter. For ham selv har det ført til stor polemikk og ikke minst kritikk fra mangfoldig hold. Våren 2005 tok han navnet Nemanja og døpte seg serbisk-ortodoks. Bor for tiden i Frankrike og er aktuell med filmen “Maradona”, en dokumentar om den argentinske fotballstjernen.

No Smoking Orchestra

Et band som ble startet opp i Sarajevo i 1980 og spilte inn sitt første album “Das ist Walter” i 1984. Frontfigur og vokalist Nele Karajilic ble i sin tid veldig populær for å ha snakket ut mot sosialistregimet. I kjølvannet av krigen ble bandet delt i to leirer, hvor en ble igjen i Sarajevo, mens Karalijic og Kusturica reiste over til Serbia. Førstnevnte beholdt det opprinnelige navnet Zabranjeno Pušenje og er fortsatt aktiv. Karalijic og Kusturica og de andre serberne gikk over til å hete Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra etter bruddet.

 
Innlevelse, lidenskap og en smule musikalsk galskap da Emir Kusturica og hans eminente band inntok Rockefeller i forbindelse med Oslo World Music Festival denne uka.