Miloud Guiderk tildeles St. Olavs Orden

Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Guiderk som opprinnelig kommer fra Marokko mottar hedersprisen i dag i Cosmopolites nyåpnede lokaler på Soria Moria på Torshov i Oslo.

I en pressemelding fra Slottet begrunnes utnevnelsen av Guiderk for sin inkluderende innsats i norsk musikkliv. Med hans ukonvensjonelle måte, med sin omtanke og raushet har Guiderk bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Ordensrådet mente videre at han har hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon.

Guiderk (t.v) blir slått til ridder. Her sammen med sin gode venn, den anerkjente amerikanske jazzmusikeren Benny Golson. Guiderk er stolt over utmerkelse. Foto: Erling Wiklund.

Uslitelig pågangsmot

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen betegner tildelingen som 
historisk og meget fortjent. 

– Miloud Guiderk er den første innvandreren som blir slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Han har i over 30 år gjort en enorm innsats for norsk og internasjonal musikk i Norge. Ikke minst vil jeg legge vekt på hans arbeid med musikk som bygger broer i integreringen av innvandrere i Norge. Det sender et viktig signal til det norske samfunnet når Kongen gir Miloud Guiderk St. Olavs Orden, sier han til Utrop.

Kulturminister Trond Giske ga en lignende vurdering overfor Dagsavisen og la til at det er en passende tildeling i mangfoldsåret 2008. – Miloud Guiderk har gjort en enorm innsats for jazz, internasjonal musikk og verdensmusikk. Hans uslitelige energi og pågangsmot har betydd mye for musikkmiljøet i Norge, og har gitt tusenvis av mennesker uforglemmelige konsertopplevelser, sier Giske til avisen.

Guiderk er født i Casablanca og kom til Norge 1970. Her ble han møtt av en helt annen verden enn den han var vant til hjemme. – Jeg syntes alt var annerledes. Mat og lukt var helt nytt for meg, sier Guiderk til Utrop. Etter nesten 40 år i Norge merker han en del endringer.

Han synes den utviklingen Norge har fått gjennom innvandring ikke er noe som er spesielt for landet. – Det er en global utvikling og Norge har fulgt med i den prosessen, sier han.

Et vindu til kulturelle opplevelser

Han har måtte roe litt ned etter at han fikk slag i fjor, men det stopper han ikke fra å kjempe for Cosmopolite, scenen og samlingspunktet han var med og stifte for mange år siden.

– Cosmopolite ble åpnet som et vindu for å gi nordmenn kulturelle opplevelser de ellers ikke fikk gjennom kommersielle maskinerier, sier Guiderk.

Selv om han er glad og stolt for utmerkelsen, sier Guiderk ydmykt at det ikke er bare han som fortjener heder.

– Utmerkelsen betyr svært mye for meg, men mest fordi det viser at jobben vi har gjort har fått en anerkjennelse, sier han.

Det blir fest for å feire utmerkelsen i Cosmopolites lokaler i kveld.