Omstridt selskap fikk pris

Indisk gruveselskap som er anklaget for uetisk praksis fikk anerkjennelse, til tross for både hjemlig og vestlig skepsis.

Flere vestlige støttespillere har trukket seg ut av forretningsavtaler  med gruveselskapet Vedanta. Nylig ble lederen i selskapet kåret til “årets indiske entrepenør” av det store internasjonale revisjonsselskapet Ernst & Young, skriver Survival International.

Kåringen ses på som svært kontroversiell. Vedanta Resources, som er selskapets fulle navn, ledes av multimilliardæren Anil Agarwal. Selskapet, som ble stiftet i 1976, har hovedsete i London, rundt 25000 ansatte og en årlig omsetning på 6,5 millioner USD, er også kjent for et svært frynsete rykte.

I Armenia er selskapets underleverandør under etterforskning for brudd på landets skattelovgivning og i hjemlandet India har planene om å lage en storgruve i delstaten Orissa skapt sterke reaksjoner. Storgruven skal ligge i et fjell- og skogområde som tilhører Dongria Kondh, en fattig stammegruppe. Vedanta har blitt anklaget både nasjonalt og internasjonalt for å være miljøsyndere og for å ødelegge stammens levemåte.


Vil ødelegge for folk og miljø, hevder Survival International (foto: Wikimedia Commons).

13 millioner vekk i en fei

Blant annet har både vår egen Statens pensjonsfond, et Edinburgh-basert investeringsselskap kalt Marie Curie og British Petroleums sitt pensjonsfond hatt aksjer i selskapet. Våren 2007 sendte Etikkrådet i fondet en innstilling for at man skulle trekke seg ut, noe som ville bety 13 millioner mindre i Vedanta-kassen.

Talsmann for Survival International, Stephen Curry, mener Ernst & Youngs fullstendig har dummet seg ut ved å gi prisen til en næringslivsleder “som ikke tenker på folks eller miljøets behov”

– For Ernst & Young ser uetisk forretningspraksis ikke ut til å inkludere grove menneskerettsbrudd som tvungen fraflytting av et stammeområde eller selskapets [Vedantas] likegyldighet i forhold til mulige miljøkonsekvenser, raste han.