Skaper arena for desikvinner

0Shares

Nettmagasinet X-plosiv arrangerte 30. november en kvinnefestival for minoritetskvinner som var den første i sitt slag i Norge. Utrop var tilstede under festivalen.

Fra spedbarn til bestemødre var kledd i sin fineste stas for å delta i denne unike festivalen. Alt fra den siste fargesprakende desimoten til den vestlige og klassiske svarte designerkjolen var å se. Blant deltakerne var det flere kjente fjes, deriblant Hadia Tajik, politisk rådgiver for statsminstereren, Raheela Kokab, journalist i NRK Migrapolis, og ikke minst Aysha Ullah, frilansskribent, forteller og fungerende redaktør for Soundasia.no.


Hadia Tajik: – Festivalen når ut.

Gir desikvinner en arena

Festivalsjef Shazia Sarwar tok seg tid fra den travle rollen sin til å fortelle litt om tanken bak kvinnefestivalen. 

– Målet er å være en arena for desikvinner (desi: med bakgrunn fra Sør-Asia, red. anm.). Jenter som sitter med ideer og som ønsker å få vist dem fram, sier Sarwar.

Hun forteller at hensikten med kvinnefestivalen ikke bare er fest og moro.  – Vi har et budskap om at det ikke er så farlig, og at desikvinnene også kan få det til. Mange jenter har ideer, men ikke ressurser til å få gjort noe med dem, sier festivalsjefen.

Sprer det sunne budskap: Tran er bra for desier.

Vi fikk også snakket med Hadia Tajik om hva hun synes om denne typen kvinnefestival.

– Det er fint at X-plosiv kombinerer holdning og underholdning. Gjennom denne festivalen har de mulighet til å nå ut til kvinner i alle faser av livet, sier hun.

Fengende underholdning

På festivalen fikk vi se flere talentfulle minoritetskvinner som stod for et suksessrikt moteshow hvor alt fra modeller, antrekk og sminke tok deltakerne med storm. Ikke nok med det. Flere dansegrupper framførte i både ekte bollywoodstil og i moderne vestlig stil. Her var det ikke spart på noe. Underholdningen var ikke bare forbeholdt desikvinnene. Også gutta fikk vise fram sine dansnumre for den jublende kvinnemengden. Dansegruppen One Unity og DJ Nad jee var blant dem.

Alt var tilrettelagt for at kvinnene skulle få mest mulig nytte av festivalen. Det var barnepass for de små, babyhjørne for de aller minste og en sofahjørne for de eldste.

Sjefen sjøl: Shazia Sarwar

Nyttig informasjon

Kvinnene kunne i tillegg til å gjøre unna eid- og juleshoppingen fra de ulike standene på festivalen også få nyttig informasjon om alt fra norskkurs til tannhelse. Vi la også merke til en stand som ga ut informasjon om tran som desikvinnene trenger på grunn av utbredt d-vitamin mangel blant dem.

Ifølge festivalsjef Shazia Sarwar blir ikke dette den siste gangen vi får se en lignende festival. Det blir spennende å se hva neste kvinnefestival har å by på.

Mannlig besøk: Gruppa One Unity