Leger Uten Grenser vurderer å sende norskeid skip til Middelhavet

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp)

I en epost til NRK bekrefter Leger Uten Grenser at de i samarbeid med SOS Mediterranee, planlegger å gjenoppta livreddende søk- og redningsoperasjoner i Middelhavet.

– Per dags dato har vi ikke et skip på sjøen. Så lenge mennesker drukner på havet og er fanget i Libya er Leger Uten Grenser fast bestemt på å kunne tilby medisinsk og humanitær hjelp, skriver kommunikasjonssjef Silje Grytten.

I juni utstedte Italias innenriksminister Matteo Salvini en ordre som innebærer at kapteiner, eiere og operatører kan ilegges bøter på opptil 50.000 euro, hvis redningsbåter entrer italiensk farvann uten tillatelse.

Tyske Carola Rackete, kaptein på redningsbåten Sea-Watch 3, ble pågrepet da båten ankom den italienske øya Lampedusa med 40 migranter om bord.

Norge skal ikke ha blitt spurt om å ta imot migranter fra Sea-Watch 3.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er bekymret for at norske styremakter kan få ansvaret hvis et skip med norsk flagg skal ha migranter om bord.

– Jeg vil bare understreke at Norge ikke har noe ansvar for det skipet, og vi kommer heller ikke til å ta ansvar for de flyktningene som kommer om bord i det skipet, sier han til NRK.

EU-kommisjonen har to ganger kommet med forespørsler til Norge om å hjelpe til med å få relokalisert migranter som er plukket opp, men begge gangene har svaret vært nei, fikk NTB bekreftet fra Justis- og beredskapsdepartementet fredag.

(©NTB)