Kristendom og islam er romslige

Etter konferansen fikk vi tak i presten og imamen. Til tross for meningsforskjeller mente begge at det er viktig å snakke sammen og begge fastholder at de to store bokreligionene er bedre enn sitt rykte.

Både Solveig Fiske og Basim Ghozlan møtte velvillig opp til å bli intervjuet av Utrops utsendte etter en velgjennomført og lang debatt om homofili og islam. Debatten var arrangert av Antirasistisk Senter og Skeiv Ungdom.

Hamar-biskopen Solveig Fiske mente hennes kirke viser aktivt at de prøver å anerkjenne ulike religionstolkninger og samlivsformer.

– For kirkens del så gjenspeiles det at vi har hatt en utvikling og at religionen ikke står i tomme luften. Kirken har måttet være ydmyk og ta til seg andres livserfaringer.

Kristen og muslim under samme tak: Basim Ghozlan (f.v) og Solveig Fiske (Foto: Claudio Castello)

Ghozlan ønsker å presisere at islam også har plass til ulike og mangfoldige tolkninger av sin hellige skrift.

– Vi har til en viss grad toleranse for både legitime og ikke-legitime tolkninger. Hva som er helt uakseptabelt er at enkelte begynner å tolke islam utifra egne ønsker og lyster.

Ser du for deg at om, la oss si, 50 til 100 år så vil man kunne ha lesbiske kvinnelige og mannlige homofile imamer?

– Utifra skrifttolkningen så er dette ugjennomførbart, men utifra en ny virkelighet, altså om det er slik at skriften skulle tillate dette, så kan det la seg gjøre, svarte han.