– Nettrasisme blomstrer

 
På Internett florerer rasistiske ytringer nesten uten sanksjoner fra redaktører eller lovgivning. I praksis er alt lov, skriver Henrik Lunde og Kari Helene Partapouli i Antirasistisk senter i en kronikk i Aftenposten.
0Shares

– Hensynet til frie ytringer, mumles det på seminarer, mens grov rasisme og sjikane ligger på avisenes hjemmesider, påpeker senteret.

– Forfatterne skriver at ord ikke bare er ord, og at rasistiske budskap på Internett er ytringer med et budskap som skal bli forstått. Flere eksempler på rasistiske ytringer som endte med kriminelle handlinger blir nevnt. Keith Luke fra Massachusetts i USA ble arrestert for å ha skutt tre svarte menn, hvorav to døde. Han hadde brukt månedsvis på å lese rasistiske nettsider og se rasistiske videoer. I Norge har to voldssaker paralleller til det som skjedde i USA. I Trondheim ble en mann funnet skyldig i å ha drept en somalisk seksbarnsfar. Mannen var en aktiv nettdebattant med svært grove rasistiske innlegg. Skuddene mot asylmottaket i Asker ble utløst av en mann som hadde hisset seg opp over den opphetede debatten på lokalavisens nettsider, skriver forfatterne.

Les hele kronikken