Oslo Rødt raser:

– Oslopolitiet lar rasister og høyreekstreme «spy ut hat»

Stig Berntsen (t.v) sammen med Erling Folkvord.
Foto: Privat
Rødt-politiker prøvde å argumentere mot ytre høyre-ekstremister, men ble selv bortvist av politiet.
0Shares

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Oslo og Rødt Oslos bystyrekandidat, Stig Berntsen, var en av mange som forsøkte å ta fredelig til motmæle da Rasmus Paludan var tilstede på standen til Selvstendighetpartiet. Han ble arrestert av politiet.

Rasmus Paludan har blitt beskrevet som en folkemord-tilhenger i Berlingske Tidende etter publiseringen av en video i desember 2018, hvor han uttrykte at hans endelige mål er “at det ikke skal være flere muslimer på Jorden”. I etterkant er han også blitt straffedømt for rasisme og hatytringer.

I tillegg til å komme med en rekke hatefulle ytringer i taler, intervjuer og tekster, har Paludan blant annet publisert videoer av at han brenner Koranen, og han mener at stort sett alle som ikke er etnisk danske, skal utvises fra Danmark. Nettopp derfor nektet Litteraturhuset i Oslo Selvstendighetspartiet å avholde et planlagt møte hos dem.

– Selvstendighetspartiet truet først med å gasse, før de ba politiet bortvise meg. Det uvirkelige var at politiet fulgte opp forespørselen og borteviste meg i 24 timer fra Oslo sentrum, skriver Berntsen i en Facebook-status.

Truet med gasspray

Leder i Oslo Rødt, Siavash Mobasheri, bekrefter hendelsen.

– Først ble Berntsen og en venn truet med å bli sprayet med gass av en av Selvstendighetspartiets kandidater. Da de påpekte overfor politiet at de ble truet, fikk dette ingen konsekvenser for Selvstendighetspartiet. Tvert imot ba Selvstendighetspartiet om at de som kritiserte dem skulle fjernes og politiet gjorde nettopp det.

Berntsen påpekte at han ikke kunne drive valgkamp fra Rødts valgbod 150 meter unna hvis han godtar bortvisning, og at han ikke kunne akseptere å bli bortvist fra en demokratisk valgkamp. Han nektet av prinsipielle grunner å etterkomme politiets krav, og ble derfor arrestert. Politiet ga Berntsen 9500 kr i bot, noe han nekta å vedta. Han er nå stevnet for retten 29. oktober.

– Berntsen prøvde å argumentere mot ytre høyre-ekstremister, men ble bortvist av politiet etter ønske fra høyreekstremister. Dette er svært kritikkverdig, og vi mener at Oslopolitiet griper inn i valgkampen. Dette framstår som rene politistat-metoder som er helt uakseptable i et demokrati, sier Mobasheri.

Politiet: Etterkom ikke pålegg fra politiet

Mannen ble innbrakt fordi han ble oppfattet som truende, og ikke etterkom pålegg han fikk av politiet. Mannen tok seg forbi politiets sperring og inn til valgboden. Ytterligere to menn fikk pålegg om å forlate området fordi de forstyrret ro og orden. En av demonstrantene kastet en kopp kaffe på valgboden.

Det var rundt 300 demonstranter ved valgboden ved Universitetsplassen på Karl Johan. Politiet sperret av området med bånd, kjøretøy og personell.

– Politiet verner om alles rett til ytring. Vi har kontroll på dem som står på standen, sa operasjonsleder Tor Guldbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.