I noen chan dyrker de fellesfølelsen av å være på utsiden

– Incel-miljøet er noe av det tristeste jeg har vært borti. Det er en blanding av kvinneforakt og hat mot de mennene som lykkes med å få kvinners oppmerksomhet. Og selvforakt, sier Lasse Josephsen som skriver bok om dette miljøet.
Foto: Nabil Musa /kunstkreditt.no
– Det er en del overlapping mellom ulike miljøer av unge sinte menn på nettet. I noen chans (diskusjonsgrupper) er innholdet tydelig rasistisk, i andre dyrker man felles følelse av å være på utsiden, sier Lasse Josephsen til FVN.

Ifølge Josephsen referere Manshaus til incel-miljøet i sine meldinger. Men Josephsen sier til Utrop at han ikke finner tegn til at Manshaus selv er incel. «Incel» viser til de som ikke får oppleve sex og kjærlighet. Det betyr de som lever i ufrivillig sølibat. Manshaus referer også til Brenton Tarrant, terroristen som angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand i mars.

– Incel-miljøet er noe av det tristeste jeg har vært borti. Det er en blanding av kvinneforakt og hat mot de mennene som lykkes med å få kvinners oppmerksomhet. Og selvforakt. Jeg leser stemmer her som forteller at de vurderer å ta sitt eget liv. Og da forventer man kanskje at andre forsøker å oppmuntre til at man skal ønske å leve videre. Men neida, her kan det like gjerne komme svar som «det forstår jeg godt» eller forslag til metode. Det er mye dårlig livskvalitet og mange selvmord i denne gruppen, sier Josephsen til Fædrelandsvennen.

– De ulike diskusjonsgruppene på nett som kalles «chans» (kanaler), kan du hjelpe å forstå forskjellen på dem?

– Manshaus skrev en melding på noe som heter 4chan. Dette nettstedet var laget etter modell av japanske 2chan, som var et sted for geeks og manga-entusiaster. På 4chan utviklet det seg etter hvert en veldig rå diskusjonskultur. Alt var anonymt, og folk begynte å gjøre ting der som de bare kunne gjøre fordi ingen visste hvem de var. Det er ulike diskusjonstråder. En av dem deler renspikket nazisme, for eksempel.

På 4chan og lignende kanaler blir man både underholdt og radikalisert samtidig, mener Josephsen.

Og selv om mange kommer seg videre i livet, er det alltid påfyll av nye gutter som kommer i puberteten og havner litt utenfor.

– «Incel»-bevegelsen kan ikke forstås som en organisasjon. Det er mer en subkultur.

Les også: (Ekstern lenke) Mener bærumsmannen er inspirert av voldelig nynazistmiljø – flere nordmenn i nettverket