– Frp er et unntak i Europa

Utypisk: Frp er ikke som andre høyrepopulister, mener professor Nick Sitter
Foto: Are Vogt Moum
- Mens de aller fleste høyrepopulistiske partier er skeptiske til EU, nekter Frp å ta stilling til unionsspørsmålet, påpekte professor Nick Sitter på  årskonferansen til ARENA, Senter for Europaforskning fredag 11. desember.
0Shares

Nærmere 100 forskere, studenter, organisasjonsfolk og journalister hadde møtt opp da ARENA-programmet ved Universitetet i Oslo inviterte til konferanse om euroskepsis på Litteraturhuset i Oslo fredag forrige uke.

Europaekspert Nick Sitter minnet om at Frp er et av de høyrepopulistiske partiene i Europa med størst oppslutning.

– Partiet har en meget sammensatt velgergruppe og risikerer å støte fra seg en betydelig del av sine velgere med en for krass kritikk av EU, hevdet han.

Vanligere med kritikk av EU
Flere av innlederne på seminaret viste til at skepsis til EU ikke lenger er forbeholdt radikale partier på ytre høyre og venstre fløy i politikken. Euroskepsis, det vil si motstand mot EU eller deler av EUs politikk, har i økende grad blitt et tema for de etablerte partiene de siste årene.

– Den høyrepopulistiske og nasjonalistiske kritikken av EU er et nokså marginalt fenomen, sa ARENA-forsker Asimina Michailidou da Utrop snakket med henne etter konferansen.

Demokratisk problem
Michailidou har undersøkt hvordan motstand mot og skepsis til EU kommer til uttrykk blant vanlige europeiske borgere. Hun har gjennomsøkt nettavisenes kommentarfelt for å finne ut hva den jevne borger mener om EU og den europeiske intergreringsprosessen.

– De fleste som ytrer seg negativt om retningen EU nå tar, har manglende demokrati som viktigste sak. Temaer som innvandringsmotstand, tap av nasjonal identitet og suverenitet kommer langt ned på listen over vanlige folks bekymring, sa hun.

Folk flest: Den vanligste bekymringen blant europeiske borgere når det gjelder EU, er manglende demokrati, mener forsker Asimina Michailidou.
Foto : Are Vogt Moum