Norge kan få flerkulturell statsminister i 2021

En ny meningsmåling viser at Hadia Tajik får overveldende sterk støtte blant velgerne.
Foto: Arbeiderpartiet
Blant velgerne generelt, blant Ap velgere og blant folkevalgte er Hadia Tajik soleklar favoritt, viser en fersk meningsmåling. Dermed ligger alt til rette for at hun kan bli Norges første flerkulturelle statsminister etter stortingsvalget i 2021 dersom nåværende partileder ikke stiller opp.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

Respons og NorgesBarometeret har spurt 1029 velgere i Norge og 1351 folkevalgte i norske kommunestyrer i to undersøkelser om hvem de tenker er mest aktuell arvtager som leder i Arbeiderpartiet.

Undersøkelsen har målt hva velgerne mener. Hadia Tajik får overveldende sterk støtte. Hun får like stor støtte som alle de andre alternative personene tilsammen: 34 prosent av velgerne peker på Tajik som favoritt. Så følger stortingsrepresentant Trond Giske på 12 prosent og byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, på 11 prosent.

Blant de folkevalgte i kommunene er det 20 prosent som oppgir at Tajik er den mest aktuelle arvtageren. Hakk i hæl følger Raymond Johansen med 18 prosent og Trond Giske med 17 prosent, skriver VG.

Tajik kan også være fornøyd når man ser på hva velgerne i Ap mener. Også der ligger hun mange hestehoder foran de øvrige mulige kandidatene.

Når vi bare ser på Ap-politikerne i kommunene scorer Raymond Johansen 21 prosent, Giske 18, Skjæran 17 og Tajik 16.

Til og med i Giske sitt eget fylke scoret Tajik mer enn Giske. Velgerne i Trøndelag støtter Tajik med 17 prosent, 16 til Giske og 14 til Johansen.

Giske forsvant ut av ledelsen i januar i fjor, etter at det kom flere varsler om seksuell trakassering mot ham. Partiet konkluderte med at han hadde brutt partiets regler for seksuell trakassering.

Daglig leder Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse sier til VG at det er overraskende at Giske gjør det så bra.

– Dette viser at Giske langt fra er utslått. Det er spesielt interessant at han står så sterkt blant de folkevalgte.