Frp vil forby halalslakting

Det er få butikker i Drammen som selger halakjøtt.
Foto: Illustrasjonsbilde
Frp i Akershus har foreslått at partiet skal gå inn for å forby halalslakting, av hensyn til dyrevern. Mangel på kunnskap og respekt, mener Rød Ungdom.
0Shares

Halalslakting er i tråd med gjeldende norske slakteregler, mener representant for kjøttleverandøren Nortura.
Akershus FrP har under partiets landsmøte på Gardermoen foreslått at moderpartiet skal gå inn for forbud mot halalslakting. Ifølge fylkeslaget er dyrenes verdighet og rett til human avlivning er mye viktigere enn trosretningers syn på hvordan dyret skal slaktes.

– Uansett hvordan man snur og vender på det, finnes det ingen unnskyldning for at dyrene må lide under slakteprosessen. Disse slaktemetodene har ingen forankring eller tradisjon Norge, heter det i forslaget.

Fordomsfullt

Forslaget om halalslakt-forbud er på tynn is siden Islamsk Råd allerede fra før av har akseptert norske slakteregler, sier informasjonskonsulent i Nortura, Ellen Skagen.
Foto : nortura.no

Generalsekretær i Rød Ungdom, Seher Aydar, hevder forslaget er basert på kunnskapsløshet og mangel på respekt.

– Alle skjønner at dette ikke er av hensyn til dyrene. Rød Ungdom er opptatt av at dyr skal ha det fint, men dette må være en adskilt sak. Ikke et virkemiddel for at Frp skal skape grunnlag for rasisme, sier Aydar til Utrop via en pressemelding.

Ifølge Seher prøver Frp å få det til å handle om religion.

– Samtidig som Frp anvender dyrevern for å være mot halal-kjøtt er de for pelsdyroppdrett. Vi ser på dette som kun et ledd i Frps endeløse hetskampanje mot muslimer, sier hun.

Lite kjennskap

Ellen Flø Skagen, informasjonssjef i kjøttleverandøren Nortura, hevder forslaget fra Frps fylkeslag i Akershus vitner om mangel på kjennskap til både vanlige slakterutiner og halalslakting.

– Vi ser dessverre at veldig mange er helt uvitende når det gjelder halalslakting, så derfor ser vi på det som viktig å spre mer kunnskap om temaet. Hos oss er det ingen grunn til å bekymre seg over hensynet til dyrevelferden. Vi mener Norturas rutiner i alle former for slakting viser god nok kvalitetssikring.

Skagen hevder overfor Utrop at leveranse- og slakteavtalen Nortura inngikk med Islamsk Råd høsten 2008 innebærer at rådet innretter seg etter norske standarder.

– Selv om vi selvsagt skal vise hensyn til religion, så er det også viktig å påpeke at vi ikke kompromisser norske regler. Og derfor ser vi på forslaget om å forby halalslakting som uberettiget.