Terrorsiktet gjorde nazihilsen under fengslingsmøte

Unnskyldte nazi-propganda som spøk: en mann i 50-årene fra Lillestrømstraktene delte ut nazistisk og rasistisk propganda utenfor Fagerborg Hotell. Politiet ser alvorlig på hendelsen.

Manshaus var langt mer alvorstynget enn ved forrige fengslingsmøte 12. august. Etter å ha sett seg rundt i salen ga han fra seg et lite smil. Han ville ikke svare pressen på hvorfor han gjorde nazihilsenen da han ankom rettssalen.

Det ble bestemt etter at politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt krevde at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører. Manshaus’ forsvarer, advokat Unni Fries, sa på vegne av sin klient at hun ønsket pressen til stede.

– Som man allerede vet har han erkjent at han har gjort disse tingene, men har ikke erkjent straffskyld. Han vil si noe om dette i retten i dag, sa Fries før det ble klart at dørene ble lukket.

Philip Manshaus har ikke samtykket i videre varetektsfengsling.

– Han ønsker ikke å sitte fengslet, sier advokaten. Før fengslingsmøtet startet bekreftet hun at det heller ikke har blitt gjennomført noen nye avhør av ham etter 18. august.

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus har sagt ja til en fullstendig judisiell observasjon. Det er ventet at denne er klar i november.

En straffesak mot Manshaus er anslått til å kunne skje nærmere sommeren 2020.

22-åringen har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17), som ble bisatt fra Haslum krematorium onsdag. Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

Manshaus ble pågrepet samme dag i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte kort tid etter drapet. Ingen ble skadd i skytingen, men 22-åringen er siktet for terror.