Tre generasjoner Zaman i lokalpolitikken

22-årige Elysha Zaman følger i fars og farmors fotspor i lokalpolitikken i Lier kommune.
Foto: Facebook/Privat
Faren Kadafi Zaman og farmor Khalida har begge tidligere vært aktive i kommunepolitikken i Lier. Nå er det 22 år gamle Elysha som får en plass i kommunestyret.

22-åringen kunngjorde på sin Facebook-side etter valget at hun har blitt kumulert opp fra 17. plass til femteplass på Arbeiderpartiets valgliste i Lier.

– Tilliten kjente og ukjente har vist skal jeg ta på største alvor. Nå gleder jeg meg til å jobbe med Arbeiderpartiet til det beste for Lier kommune de neste fire årene, skriver hun.

Tall som Utrop har sjekket viser at Zaman fikk 209 personstemmer og 29 slengere.

Samfunnsengasjert etter 22. juli

I et intervju med Drammens Tidende før valget forteller den nå nyvalgte Lier-politikerne om hvordan hennes politiske engasjement ble vekket. Som 14-åring ble hun med faren Kadafi, nå mangeårig TV2-journalist, på jobb under dekningen av terroren 22. juli på Utøya.

Samfunnsengasjementet, som vokste i henne i kjølvannet av terrorangrepene, førte Elysha først inn i AUF, så Arbeiderpartiet.

– Breivik var imot et flerkulturelt samfunn, og da tenkte jeg at jeg må støtte det han hater, forteller hun til avisen.

Familie som forbilder

Elysha følger i både faren og bestemorens fotspor. For 24 år siden, under kommunevalget høsten 1995, da far Kadafi var like gammel som henne, ble han valgt inn i kommunestyret i Lier, som den første med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn i kommunens historie.

I likhet med datteren ble han også kummulert inn på Lier Arbeiderpartis valgliste, inn fra en 54. plass.

Under kommunevalget i 1995 ble dengang 22-årige Kadafi Zaman kummulert inn i kommunestyret i Lier, samtidig som moren Khalida ble valgt inn som vararepresentant. Her er begge intervjuet av Drammens Tidende. To år senere ble datteren Elysha født, og 22 år igjen etter det kopierte hun farens bedrift med å bli folkevalgt (Faksimilebilde).
Foto : Kadafi Zaman

Farmor Khalida Saman ble på det tidspunktet valgt inn som vararepresentant, også for Arbeiderpartiet.

– Farmor har vært et forbilde for innvandrerkvinner. Hun har vært aktiv i samfunnet, og burde også være et forbilde for dem som i dag ikke lærer seg språket eller er i arbeid, sier Elysha.

Integrering og likestilling er saker 22-åringen virkelig brenner for.

– Jeg mener flyktninger må ta del i samfunnet. Da bestefar kom til Norge for 50 år siden var deltagelse nøkkelen til hans integrering. Det er det viktigste, sier hun til Drammens Tidende.