– Jeg har blitt misbrukt av Hege Storhaug

Hege Storhaug, skribent for HRS

– Jeg prøvde først å kontakte Hege på Facebook, hvor jeg skrev at vi måtte snakke sammen. Da sa hun at dette ikke skulle snakkes mer om. Siden har hun blokkert meg, sier Fjeldheim til subjekt.no.

Fjeldheim bidro som kilde til Hege Storhaugs islamkritiske bestselger, Islam: Den 11. landeplage, som kom ut på Document Forlag høsten 2015.

I løpet av det siste året har hun gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med forfatteren for å få navnet sitt fjernet fra boken som nå trykkes i nytt opplag.

– Jeg har blitt misbrukt som et slags vitne for Storhaugs tendensiøse og løgnaktige journalistikk, sier Fjeldheim til subjekt.no.

Føler seg misbrukt

Ifølge Fjeldheim er Islam: Den 11. landplage full av usannheter og påstander som ikke kan etterprøves. I tillegg skal flere av historiene fra boka være oppdiktede, mens andre skal være dratt ut av kontekst.

Kjennskapet mellom Hege Storhaug og Torill Fjeldheim begynte i 2013, gjennom barndomsvenninnen Nina Hjerpset-Østlie.

Hjerpset-Østlie er skribent, debattant og redaktør med 13 års fartstid fra blant annet Document og Human Rights Service. Hun har også vært fast spaltist i Aftenposten, men i fjor sluttet hun i både Document og rights.no for å bli redaktør for et eget innvandringskritisk nettsted, gjenstridig.no.

Storhaug skulle besøke Marseille for å skrive deler av «Islam: Den 11. landeplage». Fjeldheim, som snakker flytende fransk og bodde i den franske byen Marseille, Storhaugs guide.

– På den tiden visste jeg ikke hvem Hege Storhaug var. Hun ble presentert for meg som en dyktig journalist som skulle gjøre en grundig studie på radikalisering. Ingen fortalte meg om agendaen hennes, forteller Fjeldheim.

Gikk til politianmeldelse

Etter at hun har forsøkt å kontakte Storhaug fikk Fjeldheim vite at hun hadde gått til politianmeldelse mot Fjeldheim for personforfølgelse.

Nå frykter hun konsekvenser fra miljøet rundt Human Rights Service.

– Etter at Hege Storhaug offentliggjorde anmeldelsen på Facebook har jeg vært bekymret for min egen sikkerhet. Mest av alt er jeg dog lei meg for at jeg, uten å vite det, har bidratt til å stigmatisere muslimer og at boka dessuten kan ødelegge for min profesjonelle karriere, sier Fjeldheim til subjekt.no.

Storhaug vil ikke kommentere

Subjekt har vært i kontakt med Hege Storhaug angående anmeldelsen mot Fjeldheim, hvor hun svarer at Torill Fjeldheim ikke er frisk og burde skjermes.

Storhaug forteller at hun anmeldte Torill Fjeldheim til politiet for å få henne til å «roe seg ned på Facebook» med kommentarer som var «ganske så spektakulære». Noe mer utover dette, eller om hvorfor hun ikke har tatt stilling til Fjeldheims ønske om å fjernes fra boka, samt hvorfor hun valgte å publisere anmeldelsen offentlig på en Facebookvegg, ønsker ikke Storhaug å kommentere.