Erna Solberg: –Snikislamisering er et dårlig begrep

Statsministeren synes det er unødvendig med karakteristikker.
Foto: Flickr/kjetil_r
– Jeg mener det ikke er en beskrivelse som passer på det norske samfunnet, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Jeg var tydelig og klar på å si at snikislamisering er et dårlig begrep. Det sa jeg også den gangen det ble brukt for ti år siden. Jeg mener det ikke er en beskrivelse som passer på det norske samfunnet, sier Solberg

Hun viser til den pågående debatten etter at stortingsrepresentant Raja (V) nok en gang beskyldte Frp for «brun skremselspropaganda» i Aftenposten tirsdag.

I kronikken henvendte Raja seg direkte til statsministeren flere ganger, og spurte henne blant annet om hun føler hun har vært modig i denne debatten.

– Å kalle dette brunlegging og den typen karakteristikker er helt unødvendig i et regjeringssamarbeid, sier statsministeren i et intervju med blant annet NRK, TV 2 og VG tirsdag ettermiddag.

– Jeg mener han gjør en del feil i måten han skriver artikkelen sin på når det gjelder mitt engasjement og hva jeg har gjort, ikke minst i spørsmålet om inkludering, sier Solberg.

– Han tar feil i det han sier. Og jeg synes det er unødvendig at vi skal ha pågående en debatt som vi faktisk tok unna og var tydelig på i valgkampen, sier Solberg.

Hun utdyper:

Hun kommer imidlertid verken til å be Raja eller Jensen om å beklage seg.

– Jeg har ikke tenkt å gi noen sånne veiledninger til noen, sier hun.

– Dersom Venstre har et problem med å sitte i regjering med Frp, så får de ta konsekvensene av det, sier Jensen i en sms til NTB og flere andre medier.

På spørsmål om statsministeren deler den oppfatningen, svarer hun følgende:

– Jeg synes ikke den typen uttalelser er noe lurt.

Grande støtter Raja

Abid Rajas beskrivelse av Frps retorikk som «brun propaganda» var ikke klok ordbruk, mener Trine Skei Grande. Hun kaller samtidig Frps ordbruk forkastelig.

– Jeg synes ikke det er gode ord å bruke. Problemet er at nå handler debatten om Venstres ordbruk, ikke Frps ordbruk. Deres ordbruk var helt forkastelig og den måtte vi ta avstand fra, sier Venstre-lederen til VG.

Hun sier også at det er uaktuelt for henne å be om unnskyldning for uttalelsene, dersom Frp skulle kreve det.

Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse

Raja sier at han ikke mente å sammenligne Frp med nazister og Hitler ved å kalle partiets retorikk «brun propaganda».

– Enkelte tolker «brun propaganda» til Hitler og nazisme. Fargesetting til propaganda og Hitlers brune skjorter var aldri – ALDRI – i mine tanker, men som en referanse til fargen og grumset i måten retorikken serveres, skriver Abid Raja i et innlegg på Facebook.

Han skriver videre at han trodde det var selvsagt at han ikke hadde til hensikt å kalle Frp nazister, og at han tar selvkritikk dersom det er slik at «brun propaganda er ensbetydende med nazisme.

– Jeg tar faktisk avstand fra det. Og til de i Frp som er såret over det, er jeg svært lei meg, skriver han.

Han understreker at hans poeng om at snikislamisering «nører opp under særs fremmedfiendtlige holdninger» fortsatt gjelder. I en kronikk i Aftenposten tirsdag kritiserer Raja Frp-leder Siv Jensen for bruken av ordet «snikislamisering» og kaller utspill fra Frps toppolitikere for «brun propaganda».

– Jeg håper også Frp-ere er lei seg overfor de muslimer som er såret over begrepsbruken, avslutter han.