Krever at Norge bidrar økonomisk

Vantro og sjokk: Jordskjelvet 27. februar i store deler av sentral- og Sør-Chile har gitt chilenere i Norge mange søvnløse netter. I et krisemøte med norsk UD, noen få dager etter hendelsen, krevde flere representanter for de inviterte organisasjonene at Norge gir penger til nødhjelpsarbeidet. Bildet viser Paulo Letelier (t.v) fra Norsk-Chilensk Forening i Oslo, og Pamela Tenorio fra Kulturgruppen Raices Chilenas.
Foto: Caroline Bækkelund Ellingsen
Norsk-chilenere glade for moralsk støtte, men krever nå at Norge skal bidra med penger.

Lørdag 27. februar ble Chile rammet av et kraftig jordskjelv som har medført fryktelige konsekvenser for store deler av den chilenske befolkning. Ca. 800 personer forventes å ha mistet livet og to millioner mennesker på landsbasis er rammet direkte som følge av de materielle skadene.

Tirsdag møttes flere av organisasjonene hos Utenriksdepartementet for å diskutere situasjonen. UD uttrykte sterk interesse i hva det norsk-chilenske miljøet vil foreta seg av initiativer.

Hvor mye, når og hvordan?

Gry Larsen, statssekretær i UD: viktig å la chilenske myndigheter bestemme over sitt eget rednings- og gjenoppbyggingarbeide.
Foto : regjeringen.no

Flere av representantene under møtet krevde også konkrete svar i forhold til hvor mye, når en eventuell pengehjelp fra Norge kommer, og ikke minst hvordan den skal gjennomføres.

Gry Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet mener Norge skal bidra etter å ha gjennomført en analyse av situasjonen. Larsen mener det er viktig å la chilenske myndigheter beholde initiativet i redningsarbeidet og gjenoppbyggingsfasen.


Chile er ikke et typisk bistandsland, som f. eks Haiti. Landet er svært godt forberedt på denne typen naturkatastrofer. Samtidig ser vi nå på muligheten til å kanalisere vårt eventuelle bidrag gjennom de internasjonale organisasjonene. Hjelpen skal komme frem godt koordinert til de nødtrengende.

Uklart om beløp

I dagene etter skjelvet har land som Kina og Brasil allerde gitt økonomisk støtte. Norges offisielle bidrag vil skje gjennom FNs nødhjelpsfond. Til utrop.no ville hun ikke gi uttrykk for hvor mye Norge ville gi.


Et anslag er et anslag, og jeg kan ikke gi deg et konkret beløp akkurat nå, la hun til.

Blandende følelser

For stifter av Norsk-Chilensk Forening, Paulo Letelier, har det vært tøffe dager etter at de første nyhetene om jordskjelvet begynte å rulle på TV-skjermen for noen dager siden.

– Akkurat nå har jeg veldig blandede følelser. Jeg er trist på grunn av det som har skjedd der nede, men samtidig stolt over våre landsmenn evne til å gjenreise seg, sa han til utrop.no.