Ordfører:

– Utlendingsdirektoratet burde kunne ta menneskelige hensyn

Ordfører Nome kommune, Bjørg Tveito Lundefaret, kommer med kritikk av Utlendingsdirektoratet (UDI) etter at 185 barn som frem til nå har bodd på kommunens asylmottak må flytte før jul.
Foto: Arbeiderpartiet
En utsatt anbudsrunde i Utlendingsdirektoratet (UDI) gjør at 185 barn på fire mottak må flytte og bytte skole på kort varsel. Ordfører Nome kommune, Bjørg Tveito Lundefaret, er kritisk til avgjørelsen.

– Vi bør kunne forvente at UDI tar menneskelige hensyn. Beboerne går inn i en ny, usikker fremtid, som de har opplevd mye av tidligere i livene sine, sier ordføreren til NRK.

Fire asylmottak i Nome, Larvik, Søre Sunnmøre og Bankplassen i Nordland avvikles innen nyttår etter at kontraktene med UDI går ut, melder NRK.

Avgjørelsen fører til at 185 barn på asylmottak må flytte før jul. Tilsammen må 596 beboere flytte på seg, ifølge avisen Kanalen, som omtalte saken først.

Går utover barnefamiliene

Fortvilelse preget beboerne på Nome statlige mottak da ledelsen informerte de 152 beboerne om nedleggelsen. Imad Sarbast og Aishan Omeriyye har tre barn som er 13, 16 og 17 år. Familien flyttet inn på mottaket i Nome for fire år siden.

– UDI må tenke på barna, mener Imad Sarbast.

Nestleder ved Nome statlige mottak, Robert Blomquist, sier det er spesielt ille for barnefamiliene som har sterke bånd til lokalmiljøet.

– Det er svært tungt for mange å bryte opp med venner, skole og idrettslag. Noen barn er veldig knytta til hjemstedet og har bodd her i mange år, sier han til NRK.

– UDI burde kunne ta hensyn

Nome statlige mottak har vært et hjem for asylsøkere helt siden 1993. Nome-ordfører Lundefaret synes det er en kjempevanskelig situasjon som har oppstått.

– De kunne ventet med å legge ned mottaket til det var avklart hvem som vant anbudskonkurransen som kommer opp etter nyttår, sier hun til NRK.