Støre tar Raja i forsvar

Ap-leder Støre Raja i forsvar.
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre forsvarer Venstre-profil Abid Rajas posisjon i presidentskapet på Stortinget, og roser hans oppgjør med snikislamisering.

I et internt notat til Frps stortingsgruppe, som NRK omtalte lørdag, skrev Per-Willy Amundsen at Abid Raja (V) er uskikket til å fortsette som Stortingets visepresident.

I notatet, som er gjengitt av kanalen , heter det at « Abid Rajas gjentatte angrep på Frp og vår partiledelse kaster lys over problemene med å samarbeide med et parti som Venstre i regjering». Amundsen konkluderer med at dette viser at Raja er uskikket som medlem av Stortingets presidentskap.

Søndag tar Ap-leder Støre Raja i forsvar. Han skriver i et innlegg på Facebook at han skal «holde seg unna samlivsproblemene i regjeringen», men at Rajas påpeking av at begreper som snikislamisering, nettopp er slikt en visepresident i Stortinget bør markere.

– Å løfte fram slike stemmer er en viktig del av å være ombudsmann – for alle oss på Stortinget – og ikke minst for én i Stortingets presidentskap.

Videre kommer han med et stikk til statsminister Erna Solberg om retorikken i regjeringen, og et lite dult til Venstre og Raja om regjeringssamarbeidet med Frp.

– Å holde politikere ansvarlige for hva vi sier og hvilke ord vi bruker er en viktig påminnelse, også i forhold til statsministeren, som ikke gjør annet enn å si at «hun ikke ville brukt de ordene», samtidig som hennes regjeringsmedlemmer gjør nettopp det – fortsetter å bruke de ordene, skriver Støre.

– Så blir det desto mer uforståelig at Abid Raja fortsatt ser Frp som Venstres naturlige partner i regjering. Men akkurat i denne sammenheng er det en annen sak, fortsetter han.

Partifelle støtter Raja

Abid Rajas opprør med Frps snikislamisering er rett ord til rett tid, mener stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V).

– Frp forsøker å fremstille Raja som en polariseringspolitiker. Det er en så feil forståelse av ham som man kan ha. Han er landets fremste integreringspolitiker, sier stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) til VG.

Grimstad mener debatten har sporet av og handler for lite om Rajas hovedpoeng om hvordan lykkes med god integrering.

– Hans mange oppgjør med tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll på den ene siden, og med fordommer, myter og rasisme på den andre siden, har gjort ham upopulær både hos ekstreme islamister og høyreekstreme rasister. I denne kampen – for norsk toleranse – kan vi ikke la Abid stå alene, skriver han i en kronikk i VG.

Konflikten har pågått siden Abid Raja i et intervju med NRK 13. september uttalte at Frp driver med «brun» retorikk og propaganda og pekte spesielt på Siv Jensen og Sylvi Listhaug. I en kronikk i Aftenposten , noen dager senere, gikk Raja igjen til angrep på Frps retorikk om båtflyktninger og bruk av ordet «snikislamisering».

Grimstad avviser at kronikken hans er et støtteinnlegg for Raja i en lederstrid.

– Jeg har ikke tatt stilling til hvem som bør lede Venstre eller om vi må ha et lederskifte, sier Grimstad.

Abid Raja er glad for partikollegaens tydelige støtte.

– Jeg skal fortsette å jobbe for å bygge samhold og fellesskap, på tvers av de kulturelle og religiøse skillelinjene. Også de geografiske. Viktig å bygge ett Norge, i by og land, og for alle landets innbyggere. Det er vårt politiske prosjekt, skriver Raja i en twittermelding søndag.