Tamiler kollektivt tiltalt etter ordre fra riksadvokaten

Åtte tamiler er i dag tiltalt for å ha trengt seg inn i dem srilankiske ambassaden og ha gjort materielle skader. Tiltalen er reist etter direkte ordre fra riksadvokaten.

Da krigen på Sri Lanka var i siste fase for et år siden, ble det arrangert flere demonstrasjoner i Oslo. Et av dem endte med hærverk og materielle skader på Sri Lankas ambassade i Oslo.

Nå har politiet tatt ut tiltale mot åtte tamilere. Den eldste er 35 år og den yngste er umyndig.

Alle er kollektivt tiltalt for “å ha krenket en fremmed stat ved å trenge seg inn i eller gjøre skade på rom som brukes av en fremmed stats representant, eller å ha medvirket til dette.”

Det var 12. april i fjor episoden fant sted under en demonstrasjon mot Sri Lankas regjering. Men tiltalen sier ingenting om demonstrasjonen eller bakgrunnen for hærverket.

Kilder Utrop har snakket med, reagerer på at slike hærverk i forbindelse med demonstrasjoner vanligvis ender med forelegg og ikke tiltale. Og de frykter politisk press kan ha ført til at riksadvokaten beordret tiltale.

– Urovekkende
Bjørnar Moxnes er representant i Landsrådet for Eelam Tamiler i Norge (NCET). Han understreker at rådet fremmer tamilenes sak med fredelige midler, og ønsker å øke forståelsen blant nordmenn for den vanskelige situasjonen tamilene på Sri Lanka er i.

– Vi kan ikke godta hærverk som virkemiddel, og ulovligheter skal behandles rettslig uavhengig av hvem som står bak.

Samtidig mener han det er urovekkende dersom norske myndigheter, som følge av politisk press, ønsker å straffe disse demonstrantene hardere enn hva det er presedens for.

– Vi ser ingen grunn til at norske myndigheter skal la seg presse av krigsforbryterregimet på Sri Lanka, sier Moxnes.