Bussing skal hindre innvandrerskoler

Tror bussing vil hjelpe: SVs Heikki Holmås vil busse minortetselever til skoler der elever snakker flytende norsk for å unngå "innvandrerskoler". Illustrasjonsbilde
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Århus kommune i Danmark språktester seksåringer ved skolestart. De som ikke består testen, blir busset til skoler der elevene har gode kunnskaper i dansk. Tiltaket skal hindre “innvandrerskoler” og unngå at språknivået synker, skriver
Vårt Land.

Nå ønsker SV at et slikt tiltak skal innføres i Oslo-skolene der minoritetselever er i flertall.

Ifølge leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Heikki Holmås, er erfaringene fra Århus interessante, og han vil ta lærdom av dem.

– Vi vil tilby frivillig bussing for de elevene som har dårligst norskkunnskaper slik at de kan gå på en skole der flere snakker flytende norsk, sier SV-politikeren til Vårt Land.

Reiser til Århus
Arbeiderpartiet undersøker også mulighetene for bussing av minoritetselever til skoler hvor flere prater flytende norsk. Onsdag reiser Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter Lise Christoffersen, Jan Bøhler og Håkon Haugli til Århus for å møte representanter fra kommunen, elever, foreldre og lærere på en av byens skoler.

– Vi vet at i Århus har man gjort forsøk med bussing av minoritetsspråklige. Vi tenkte rett og slett at vi skulle se og høre litt hvordan det har gått, sier innvandringspolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, sier Lise Christoffersen til Vårt Land.

Overrasket
Athar Ali (Rødt) er leder i Norsk Innvandrerforum og er overrasket over at Heikki Holmås og SV er på gli i spørsmålet om bussing av elever.

– Vårt prinsipp er at det ikke trenger å være et mål at etnisk norske elever skal være i flertall på skolene. Det går fint at minoritetselever er i flertall på enkelte skoler, slik vil utviklingen være, det er kanskje ikke til å unngå, sier Athar Ali til NTB.

Ali mener løsningen er å styrke enhetsskolen, ikke å busse elever til andre bydeler.

– Hvis det er et problem at minoritetselever snakker dårlig norsk, må man heller satse på å styrke norskopplæringen. Den kan styrkes på flere måter enn å busse elever, mener Ali.