Æresrelatert vold øker

Æresrelatert vold: 90 prosent av dem som blir utsatt for slik type vold, er kvinner. Gunnar Svensson (bildet) i Politidirektoratet mener det må gjøres en innsats for å spre kunnskap om denne typen forbrytelser.
Foto: Samer Abusharkh
Politioverbetjent og representant i kompetanseteamet for tvangsekteskap, Gunnar Svensson, etterlyser mer kompetanse om fenomenet.

– Over 200 personer ble utsatt for æresrelatert vold første halvår i år. Dette er nesten like mange som i hele fjor, forteller politioverbetjent Gunnar Svensson til Utrop.

Volden er mer synlig
”Æresrelatert vold er en type vold i nære relasjoner som kjennetegnes ved at den utøves for å vedlikeholde familiens ære. I Norge forbindes æresrelatert vold med innvandrergrupper fra Asia og Afrika, og spesielt med tvangsekteskap og kjønnslemlestelse”, står det på politiforum.no

Svensson mener den registrerte økningen av æresrelatert vold ikke nødvendigvis skyldes at det er mer av den i samfunnet, men at volden, som tidligere har vært skjult, nå er mer synlig.

Etterlyser mal
Svensson, som jobber i Politidirektoratet (POD), etterlyser en mal som politidistriktene kan bruke for å gjennomføre trusselvurderinger i saker med æresrelatert vold. På den måten mener han etterforskningen jevnt over kan bli bedre og mindre personavhengig. 

– Det er viktig å få en slik spesifikk mal på plass fordi det ofte er flere gjerningsmenn i slike saker som medfører at trusselbilde for den det gjelder ofte er større enn i vanlige voldssaker. Den generelle malen kan brukes for å avgjøre om det foreligger en trussel, men den kan vanskelig brukes for å avgjøre hvilken trussel som er tilstede.

Må bli generell kompetanse
Overbetjenten gir råd til enkelte politidistrikter, men mener at kunnskapen er i dag i stor grad er en spesialkompetanse, som en kunne ønske var mer generell.

– I politiet som i andre offentlige etater som blir berørt i saker angående tvangsekteskap og annen æresrelatert vold, er kompetansen varierende. Kompetansen finnes, men det er avgjørende at de som behandler saker med denne bakgrunnen, søker denne kompetansen hvis de ikke har den selv, sier han.

Til høsten kommer Kripos med en mal for generell trusselvurdering, men det gjenstår likevel en egen trusselvurdringsmal spesifikt for æresrelatert vold.