Vil straffe Ali strengere enn Ola

 
Nordmenn vil kreve strengere straff for utlendinger som gjør noe galt, enn om nordmenn gjør det samme.
0Shares


Når Mustafa voldtar noen vil 82 prosent sette ham i fengsel. Når Martin gjør det samme, ligger tallet på 75 prosent.
Og når Kemal slår kona si, vil 55 prosent av oss gi ham ubetinget fengsel. Men heter konemishandleren Bjørn, vil bare 45 prosent sette ham bak lås og slå.

Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo. Forskningsprosjektet inngår i en nordisk undersøkelse om folks holdninger til straf, skriver Dagsavisen.

Urovekkende
Harald Stabell, en av Norges mest erfarne forsvarsadvokater og tidligere leder av Advokatforeningens lovutvalg for strafferett og straffeprosess er ikke overrasket over resultatet av forskningen.
-Dette er trist og beklagelig. Jeg hadde håpet at det helt sentrale og aksepterte prinsipp likhet for loven som vi har i Norge, gjaldt for alle. Men en del mennesker mener tydeligvis at det ikke gjelder personer med en annen etnisk opprinnelse, sier Stabell

Fordommer i rettssalen
 Stabell for støtte av Arild Humlen som er leder for Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalget, og forteller om eget opplevelse.
-Jeg opplevde det i en meget spesiell situasjon hvor noen skulle vitne i forbindelse med en straffbar handling i Oslo. De to første vitnene hadde ikke vært lenge i Norge og opplyste at de var arbeidsledige. Da den tredje skulle vitne, spurte dommeren: «du er vel arbeidsledig du også?» Da svarte vedkommende at han ikke var det, men kjemiingeniør ved et stort sykehus i Oslo. Det utløste en ganske sterk reaksjon fra dommerpanelet. Det viste en klart uheldig holdning, sier Humlen