Jødisk forstander krever forbud mot rasistiske organisasjoner

– Noen sier at da går nazistene heller under jorden. Jeg sier: Ja, men det er fint, sier Ervin Kohn.
Foto: Kari Bye
Norske jøder var samlet for å markere høytiden jom kippur da nyheten om synagogeangrepet i Tyskland kom. Forstander Ervin Kohn krever handling.
0Shares

Forstander Kohn i Det mosaiske trossamfunn sier til Vårt Land at nyheten om angrepet preget hele forsamlingen. Han krever nok en gang et norsk forbud mot rasistiske grupper.

– Vi som lever i Norge, tar demokratiet for gitt. 85 prosent av alle som lever i Norge i dag, er født etter krigen, så det er kanskje ikke så rart. Men hva betyr det? At vi for eksempel ikke ser svake signaler og utvikling over tid, sier han.

En 27-årig tysker ble tirsdag pågrepet for å ha forsøkt å angripe en synagoge i Halle i Tyskland. Da den antatte gjerningsmannen, som var tungt bevæpnet, mislyktes i å storme synagogen, plasserte han hjemmelagde eksplosiver utenfor og kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården tett ved. Deretter drepte han to og såret flere personer.

I et opptak før og under angrepet kom mannen med antisemittiske utsagn og fornektet holocaust. Han skal også ha publisert et antisemittisk, såkalt manifest for over en uke siden.

– Noen sier at da går nazistene heller under jorden. Jeg sier: Ja, men det er fint. Der nede er det mørkt og kaldt, og vanskelig å rekruttere. Det er fordi jeg ikke tror trollene sprekker i sola. De blir brune i sola, og det er ingen god farge i denne sammenhengen, sier Kohn.