Søreide forventer at EUs flyktningavtale med Tyrkia står

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har kondolert sammen med statsminister Erna Solberg Frankrike etter to terrorangrep på en uke.
Foto: ImageLink Photography/Dennis Kan
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forventer at Tyrkia holder avtalene sine med EU til tross for torsdagens trusler om å åpne flyktningporten til Europa.
0Shares

Torsdag truet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med å «åpne porten til Europa» for 3,6 millioner syriske flyktninger som befinner seg i landet.

EU-president Donald Tusk har kalt truslene fullstendig upassende, og Eriksen Søreide forventer at Erdogan ikke gjør alvor av dem.

– Det er ingen tvil om at Tyrkia har gjort en veldig stor jobb med å ta imot og huse syriske flyktninger. Det baserer seg også på en avtale mellom Tyrkia og EU som vi forventer at står seg. Så registrerer jeg også de uttalelsene han kom med i går, men jeg forventer at avtalen står, sier utenriksministeren til NTB.

– Kan gi økt migrasjon

Utenriksministeren mener det er vanskelig å si hvordan dette vil spille seg ut videre.

– Men vi ser at det allerede er bevegelse i Nordøst-Syria, der det allerede er veldig mange internt fordrevne og folk i en sårbar situasjon. Vi kan ikke utelukke at det vil føre til økte migrasjonsstrømmer, sier Eriksen Søreide.

Etter at offensiven startet onsdag, har tyrkiske myndigheter startet etterforskning av flere prokurdiske politikere. 21 personer er pågrepet etter at de kritiserte offensiven i Syria.

– Vi uttrykker bekymring for at det er flere politikere og journalister som er fengslet fordi de har kommet med kritikk av operasjonen, sier utenriksministeren.

Hun forteller at Norge har sluttet seg til en uttalelse fra de seks EU-landene som deltok i debatten i Sikkerhetsrådet torsdag, som også er en klar og utvetydig kritikk av det Tyrkia nå gjør.

De siste dagene har Norges utenriksminister kommet med kraftig kritikk av Tyrkias militæroperasjon i Syria gjentatte ganger. Onsdag ba Eriksen Søreide Tyrkia om å stanse Syria-operasjonen. Torsdag ble det klart at Norge inntil videre stanser eksporten av militærutstyr til landet.