Rapport: Litauiske arbeidere lønnet langt under minstesats i byggingen av Nasjonalmuseet

Innleieforholdet med underleverandøren i Litauen avsluttes, krever Statsbygg. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Flickr
Litauiske arbeidere som arbeider med utbyggingen av det nye Nasjonalmuseet i Oslo, blir lønnet langt under det som er allmenngjort minstesats, ifølge rapport.
0Shares

Det finske firmaet Caverion har leid inn arbeidstakere fra sin underleverandør i Litauen. Konsulentfirmaet KPMG konkluderer i en fersk rapport med at disse innleide arbeidstakerne har blitt lønnet ulovlig lavt, skriver FriFagbevegelse.

Caverion leverer blant annet rør og ventilasjon i forbindelse med oppføringen av det nye museet, som ligger mellom Aker Brygge og Rådhuset i Oslo.

Ifølge KPMG-rapporten fikk de innleide litauerne en timelønn på 99 kroner, mens allmenngjort minstelønn for ufaglærte er 184,36 kroner i timen.

– Det vi vurderer nå, er å kreve at innleieforholdet med underleverandøren i Litauen avsluttes, og om vi kan holde tilbake det beløpet vi mener at de har spart på å drive ulovlig, sier prosjektdirektør Steinar Støre i Statsbygg.

Avdekkes det feil, så skal disse feil rettes opp, opplyser Caverion i en epost til NTB tirsdag kveld. Selskapet sier de ønsker enhver undersøkelse velkommen, og at Statsbygg har iverksatt en granskning.

– Caverion har interesse av å avdekke eventuelle avvik i prosessen knyttet til innleie, og i tillegg til egne interne undersøkelser, har Caverion også bistått med å levere alle nødvendig informasjon inn til den nevnte granskningen, sier markeds- og kommunikasjonssjef Helene Johansen Facchini i Caverion Norge.

Caverion har selv orientert Arbeidstilsynet om den pågående saken, ifølge Facchini.

– Basert på granskningen vil Caverion avvente ytterligere kommentarer inntil den endelig granskningsrapporten foreligger og er gjennomgått, opplyser hun videre.

Det nye Nasjonalmuseet, som har en prislapp på over 5 milliarder kroner, skal åpnes for publikum i løpet av 2020.