– Rasisme handler om frykt og utenforskap

– Det er fortsatt en del av Kristiansand som jeg vil jobbe for å få bort, og som jeg fortsatt bærer med meg, sier skuespiller Iselin Shumba.
– Hvis jeg hører ordet «neger» eller «negresse», så tar jeg samtalen. Hvem andre skal ta den for meg? Menneskeheten smelter sammen, og vet du, framtidas mennesker vil nok se mer ut som meg. Jeg tror rasisme handler om frykt og utenforskap.
0Shares

Det sier Iselin Shumba (34) som er aktuell med aktuell i Netflix-seriene «Home for Christmas» og «Ragnarok», samt NRK-serien «Livstid».

I tillegg til å være skuespiller, er Shumba billedkunstner og klimaaktivist. Hun vokste opp på Justvik i Kristiansand, et område som da var preget av nynazistiske miljøer.

– Jeg måtte bli voksen før jeg skjønte hva rasisme var, og jeg har også kviet meg for å snakke offentlig om det.

– Når man er liten vet man nødvendigvis ikke hvor mye som er galt med den virkeligheten som er rundt deg, og da aksepterer man den. Men seinere i ungdomsårene ble det jo ubehagelig og uutholdelig når de dro en “sieg heil” på fest. Da måtte jeg dra. Dette er fortsatt en del av Kristiansand som jeg vil jobbe for å få bort, og som jeg fortsatt bærer med meg.

Siden 2005 har Shumba vært bosatt i Oslo, etter å ha kjent på følelsen av utenforskap i flere år i Kristiansand. Her har hun etablert seg som en anerkjent skuespiller med roller i serier som “Snøfall», “Kielergata”, «Valkyrien» og «Sofia Flux».

– I mitt indre liv har jeg alltid vært kav norsk. Jeg er født i Zimbabwe, men kom til Norge da jeg var halvannet år. Jeg har fortsatt venner som blir overrasket: “Hæ? Går du på ski?”.”Ja, hvorfor skal jeg ikke det?”, sier hun til Krsby.

– Eller så får jeg høre den typiske kommentaren “Ja, men hvor er du egentlig fra?”. Da sier jeg “Åja, så det du egentlig lurer på er hvorfor jeg er brun?”. Da blir de litt satt ut.

Kampen mot fordommer er ikke det eneste hun kjemper for. Shumba var også blant initiativtakerne til #stilleforopptak, hvor over 500 norske skuespillere tok et oppgjør i 2017 mot seksuell trakassering og overgrep i skuespillerbransjen.