Duško Kostić får studentenes fredspris

Duško Kostić får studentenes fredspris.
Foto: Studentenes fredspris
Den kroatiske lærerstudenten Dusko Kostic (36) blir tildelt Studentenes Fredspris for 2011. Kostic får prisen for sitt arbeid med å styrke romfolkets rettigheter gjennom utdanning.
0Shares

Denne uken ble det offentliggjort
at den kroatiske lærerstudenten Duško Kostić får Studentenes fredspris. Kostić får prisen for sitt arbeid med å fremme romfolkets rett på utdanning i hjemlandet Kroatia.

I begrunnelsen for tildelingen legges det vekt på at i et samfunn som sliter med høyt frafall i skolen, snur grasrotarbeidet til Kostic trenden ved hjelp av hjemmebesøk og tett oppfølging av både barn og foreldre. Hele 94 prosent av elevene som deltar i prosjektet hans fullfører grunnskolen, og flere begynner på høyere utdanning.

– Kostics arbeid er til inspirasjon for minoriteter i hele Europa, også i Norge, sier Vikum til NTB. Han mener prisutdelingen forteller to ting:

– Den er en protest mot et moderne Europa som ennå ikke klarer å behandle romfolket med verdighet. Samtidig er den en påstand om at endring for romfolket også må komme innenfra, sier Vikum.

Ved siden av fem studenter, har fredspriskomiteen for 2011 bestått av Ole Danbolt Mjøs, Gro Holm, Børge Brende og Vigdis Lian.

Prisen deles ut i forbindelse med den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) 18. februar neste år. Studentenes fredspris deles ut av Fredspriskomiteen, som består av representanter fra Norsk studentorganisasjon (NSO) og Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

Rom-folket størst diskriminert

– Jeg vil gratulere Duško Kostić med Studentenes fredspris. Dette er en viktig og betimelig tildeling, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen. – Av alle etniske minoriteter er Rom-folket den gruppen som i størst grad blir diskriminert i Europa, og vi har et felles europeisk ansvar for å bedre dette folkets levekår og sikre deres rettigheter.

– Venstre vil benytte anledningen til å be regjeringen om å presse på overfor EU-kommisjonen for å sikre at retten til fri ferdsel over landegrensene opprettholdes for alle borgere uansett etnisk bakgrunn, og om at det innføres straffetiltak for de land der disse rettighetene brytes, sier Solum Larsen.