– Pågripelsen et slag i ansiktet

Politiet har uttransportert 63 prosent flere asylsøkere fra Norge i 2009, viser tall Aftenposten.no har fått tilgang til fra Politiets Utlendingsenhet.
Foto: Illustrasjonsbilde
Gårsdagens arrestasjon av forfatteren av "Ulovlig Norsk", Marie Amelie, har skapt reaksjoner. 

I kveld klokken 17.00 skal en støttedemonstrasjon for papirløse Marie Amelie avholdes foran Justisdepartementet. Amelie ble som kjent i går natt pågrepet av politiet, siktet for brudd på utlendingsloven, og risikerer å bli sendt hjem igjen til Kaukasus.

Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, kaller gårsdagens arrestasjon et slag i ansiktet på alle som jobber for en mer human asylpolitikk i Norge.

– For meg er det nesten en skjebnens ironi at det skjedde nettopp på Nansenskolen, et sted og et miljø kjent som for sin utrettelige engasjement for flyktninger og papirløse. At det kommer åtte politimenn og arresterer henne rett etter en forelesning har en ekstremt sterk symboleffekt, sier hun til utrop.no.

Går på ytringsfriheten løs
Har ikke risikoen for arrestasjon alltid vært tilstede ettersom Marie Amelie valgte å være en offentlig person og gi ut bok om sin situasjon som papirløs?

– Jo, på en måte. Samtidig så er det slik at papirløse som gruppe har hatt behov for en offentlig stemme. Å være papirløs i Norge har lenge vært ensbetydende med skam og hemmelighold. Nå som Marie Amelie er i varetekt og kan risikere utsendelse så mister vi en viktig stemme i denne debatten. Og dette går jo igjen på ytringsfriheten løs.

Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, sier det at pågripelsen skjedde i nærheten av Nansenskolen på Lillehammer har en ekstrem symboleffekt.

Handler om vilje
Partapuoli håper markeringen senere i dag kan sette søkelyset på Amelie og andre papirløses situasjon. 

Ny Tids sjefsredaktør, Dag Herbjørnsrud, sier mange av mediene har misforstått situasjonen: – Marie Amelie skrev ikke bok og ble ikke en offentlig person for å bli kjendis, men for å skape debatt om papirløses vanskelige situasjon i Norge.
Foto : Claudio Castello

– Problemet, slik jeg ser det, er at utlendingsmyndighetene ikke viser evne eller vilje til å endre politikk. Og resultatet blir at vi får en papirløs underklasse uten noen som helst form for sivile rettigheter.

Handler ikke om henne
Ny Tids ansvarlige redaktør Dag Herbjørnsrud hevder nyheten i går natt kom brått på ham.

– Pågripelsen er et bevis på at Marie Amelie har satt seg selv i en vanskelig situasjon ved å gå offentlig ut. Hun kunne fortsette som før, holdt på med bloggen sin og jobbet i kulturfestivaler. 

Herbjørnsrud synes også mediene har portrettert den papirløse 25-åringen fra Kaukasus på feil måte.

– Sakene om Marie Amelie har blitt vinklet på en måte slik at det er i stor grad hennes livssituasjon og hennes personlige egenskaper som “godt integrert innvandrer” som kommer frem. Men hva med de andre 18.000 papirløse som ikke får en stemme i debatten? Grunnen til at hun stod frem og lagde boken var ikke å bli kjendis, men å skape debatt om et viktig og neglisjert politisk tema i Norge. Folk må skjønne at hun har tatt et tøft livsvalg.

Tabu i Norge
Herbjørnsrud tror en eventuell utkastelse av Amelie vil ha en negativ på andre papirløses situasjon. Nå etterlyser han en åpnere debatt om asyl- og flyktningpolitikken.

– Så lenge vi har feige politikere som ikke tør å ta opp dette så vil de samme strenge retningslinjene praktiseres. 22 land i Europa har så langt gitt amnesti til langtidsboende papirløse, til og med Italia, som har en statsminister som er mer høyrevridd enn Siv Jensen. Her hjemme er vi ikke engang kommet lengre enn at papirløse fortsatt sees på som et politisk tabuemne.