Papirløse Marie Amalie pågrepet av politiet

Papirløse Maria Amelie, her fotografert mens hun blir intervjuet av NRK under Årets Nordmann-kåring, kan bli kastet ut av landet etter å ha blitt arrestert av politiet og satt i forvaring på Trandum mottak.
Foto: Claudio Castello
Papirløse Maria Amelie (25), som har bodd ulovlig i Norge i åtte år, ble onsdag kveld pågrepet av Politiets utlendingsenhet på Lillehammer, skriver tv2nyhetene.no
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Politiet gikk onsdag kveld til aksjon og pågrep 25 år gamle Maria Amelie.

Like før klokken 23 onsdag kveld ble kvinnen pågrepet av politiet utenfor Nansenskolen etter et foredrag hun holdt på Nansenskolen om sin situasjon som papirløs i Norge.

Ble kjent etter en bok

Amelie ble et kjent navn i den norske offentligheten etter at hun skrev boken «Ulovlig Norsk», om hvordan det oppleves å være ulovlig innvandrer i Norge.

I over åtte år har 25-åringen levd uten lovlig opphold i landet. Til tross for at hun snakker og skriver flytende norsk, har hun verken rett til opphold, til å ta seg arbeid eller å ha en fastlege, i likhet med tusenvis av andre papirløse asylsøkere i Norge i dag.

Ifølge politiadvokat Rolf Odner i Politiets Utlendingstjeneste har hun ikke lovlig opphold i Norge, og vil bli uttransportert, 

– Jeg sitter og skriver fengslingsbegjæringen nå, og sender den til retten så raskt som mulig. Det er opp til Oslo tingrett når hun fremstilles, men jeg går ut fra at det skjer i dag, sier Odner til VG Nett.

Regjeringen informert

Ifølge statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet var regjeringen kjent med at pågripelsen skulle skje i kveld.

– Jeg var kjent med pågripelsen i forkant. Flere i regjeringen var også kjent med det, sier han til Dagbladet.

VG Nett har vært i kontakt med flere av Maria Amelies nære venner, som er sjokkerte og redde etter pågripelsen. En av dem er Thor Richard Isaksen, som kjenner Maria Amelie fra studietiden og også gjorde pressearbeidet i forbindelse med boken hennes.

– Vi er veldig bekymret nå og frykter at hun vil bli sendt ut allerede i kveld, uttalte han til VG Nett sent onsdag kveld.