Radikal islamistgruppe kommer til Norge

Aktivt i Norge: radikalistene i Hizb-ul-Tahir, som overvåkes nøye av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), ønsker å opprette en stat basert på en ren tolkning av sharialovene.
Foto: Flickr.com
Islamistgruppen Hizb ut-Tahrir har skapt mange reaksjoner i blant annet Danmark. Nå er de i  Norge.

Hizb ut-Tahrir er et radikalt islamistparti med forgreininger over hele verden, og er etablert i over 40 land verden over. Gruppen har en felles medierepresentant for hele Skandinavia og har begynt å etablere seg i Norge, ifølge VG Nett.

Medlemskap i det omstridte partiet er forbudt i en rekke land, blant annet Tyskland.

Egen grunnlov

Partiet legger ikke skjul på at de ønsker å etablere seg i Norge, og overvåkes av Politiets Sikkerhetstjeneste. Deres mål er et å skape et globalt kalifat, altså en muslimsk stat som styres etter strenge sharia-lover. 

– Målet er en endring hvor de eksisterende diktaturstater og inkompetente politiske systemer erstattes av det islamske systemet, kalifatet, som avspeiler den muslimske befolkningens vilje og harmonerer med deres overbevisninger og verdier, skriver gruppens skandinaviske talsmann, Chadi Freigeh i en e-post til VG Nett.

Ifølge bevegelsens grunnlov skal konvertitter fra islam skal henrettes, bare menn skal kunne inneha maktposisjoner i et samfunn og folk som ikke er muslimer skal nektes stemmerett. Grunnen til at gruppen overvåkes i vestlige etterretningstjenester er at den blant annet har blitt brukt som en inngangsportal til anda mer ekstreme islamistiske bevegelser, melder Nettavisen.

Ikke overrrasket

VG melder at det ikke er første gangen at gruppen etablert seg i landet. Religionsforsker ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt, sier til VG nett at hun ikke er overrasket over at gruppen har igjen etablert seg i Norge. 

– De siste medlemmene av Hizb-ut Tahrir som jeg vet om i Norge var i begynnelsen av 2000-tallet. At de plutselig skulle dukke opp her igjen er vel ikke veldig overraskende. De har vel også forbindelser til Sverige og særlig Danmark, der de har vært mest aktive, sier Vogt til VG Nett.