Norsk-somalier får ikke jobb

Innvandrere med afrikansk bakgrunn opplever størst vekst på arbeidsledighet
Siden Mahad Jama Abdi flyttet til Lillehammer i august har han skrevet snart 30 jobbsøknader. Bare ett firma har svart på henvendelsen, skriver Gudbrandsdølen.

Jama (20) kom fra Somalia til Norge bare to uker gammel. Han snakker flytende norsk, har fullført førstegangstjenesten og tar nå en bachelor i pedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer (HiL). Likevel sliter han med å få en jobb som tilsvarer hans kompetanse.

– Hvorfor er det ingen som vil ansette meg, og hvorfor blir jeg ikke en gang innkalt til intervju? spør han.

Måtte bytte navn

Jama forteller Gudbrandsdølen at mens hans norske venner ble innkalt på intervju, så fikk han avslag gang på gang, om han i det hele tatt fikk svar. Først da han endret navn til «Mats Pettersen» ble Jama innkalt til et intervju på en jobb han allerede hadde fått avslag på under eget navn på samme søknad. Selv om han ble lovet jobb under intervjuet, fikk han dagen etter vite at bedriften hadde “ansettelsesstopp”.

– Jeg begynte å lure på om jeg skrev dårlige søknader, men flere av lærerne mine har sagt at det ikke er tilfelle! Det er farlig å konkludere med fremmedfrykt, men det ser utvilsomt ut som om navnet forhindrer at jeg i det hele tatt blir vurdert, sier han til Gudbrandsdølen.