Sian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning

Agder politidistrikt skal neste uke ta stilling til om Sian-leder Lars Thorsen skal etterforskes for handlingen.
Foto: Skjermdump
I november satte Organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) fyr på et eksemplar av Koranen. Neste uke vurdere politiet om saken skal etterforskes.
0Shares

Brenningen av Koranen skjedde under en demonstrasjon i Kristiansand 16. november.

Agder politidistrikt skal neste uke ta stilling til om Sian-leder Lars Thorsen skal etterforskes for handlingen. Årsaken er at Muslimsk Råd Agder anmeldte saken, skriver Klassekampen.

I anmeldelsen står det at Thorsen har «forbrutt seg mot straffelovens § 185 da han tente på side(er) av Koranen». Det går fram av paragrafen at hatefulle ytringer kan straffes med bot eller fengsel på inntil tre år.

Politidirektoratet mener at det å tenne på et religiøst symbol ikke er et lovbrudd, men at saken må vurderes i sammenhengen det skjer i.

– Hvis det skjer på offentlig sted i en sammenheng med stygg ordbruk, motdemonstranter og spent stemning, mener Politidirektoratet at en slik handling helhetlig sett kan ende med overtredelse av straffelovens §185, heter det i en pressemelding fra 26. november.

Thorsen er tidligere straffet med en betinget dom på 30 dagers fengsel for hatefulle ytringer. Prøvetida for den saken er to år.

– Hvis man i utgangspunktet har fått en betinget fengselsdom, så vil hovedregelen være at man må inn og sone denne straffen, dersom man blir domfelt for et nytt lovbrudd begått i løpet av prøvetida, sier Gisle A. Johnson, tingrettsdommer i Kristiansand og medlem av Dommernes mediegruppe, til avisa.

Thorsen sier han er innforstått med at fengsel kan bli en konsekvens av Sians aksjonsformer, men at han mener koranbrenning aldri vil være et brudd på § 185 i straffeloven.