Kazakhstansk Grieg-tolkning

Kasakhstanske Uly Dala Trio holdt konsert på søndag på Victoria Jazzscene.

Trioen, som består av Almat Sayzhan, Salamat Abutalipov og Janibek Saparov, spilte moderne etnofolk og folkeviser, samt egne tolkninger av spanjolen Isaac Albeniz` Asturias og Edvard Griegs Solveigs sang.

Konsertarrangementet var del av et større kulturprogram som feirer First President’s Day, en offisiell fridag i landet som markerer Kasakhstans første presidentvalg i 1991, like før landet erklærte sin uavhengighet.

Forbausende likheter

Kasakhstans ambassadør til Norge, Yerkin Akhinzhanov, åpnet konserten og ønsket publikummerne velkommen.

Kasakhstans ambassadør Yerkin Akhizhanov ønsket folk velkommen til søndagens konsert, og til å nyte norsk-kasakhstansk kultursamarbeid utover det kommende året.
Foto : Claudio Castello

Videre forklarte han bakteppet for konserten og for ønsket om mer kulturelt samarbeid mellom Kasakhstan og Norge, og med resten av verden.

– Gjennom programmet “Rukhani jangyru” (Åndelig fornyelse), som er rettet mot landets åndelige og kulturelle gjenopprettelse, gir dette også muligheter for å introdusere verden til Kasakhstans kultur og kunst.

Han så for seg flere likheter mellom Norge og Kasakhstan.

– Slik som Norge er også Kasakhstan en aktør i blant annet nedrustning og fredsskaping. Slik som Norge er vi også en ung nasjonalstat med eldgammelt kultur og tradisjon.

Vil ha mer kulturutveksling

I løpet av neste måned, og tiden fremover er det duket for mer kulturutveksling.

– Vi skal ha kasakhiske filmdager i Oslo og Stavanger og utstillingen “Kasakhstan og Norge: idrettsdiplomati” på Skimuseet på Holmenkollen. Vi planlegger også flere arrangementer i løpet av det kommende året. En av de største kommer til å være den norsk oversettelsen av flere dikt av Kasakhstans nasjonaldikter Abay Kunanbayev i anledning hans 175-årsjubileum.

FAKTA

Kasakhstan, som grenser til Russland, Kina, Turkmenistan, Kirgisistan og Usbekistan, er verdens niende største land i areal og har 18.5 millioner innbyggere. Landet erklærte seg uavhengig 16. desember 1991.