Var ulovlig i Norge, jobbet på statlig mottak

Jobbet på mottak, var selv papirløs: flere mottak har ansatt personer uten normert opphold i landet og dermed også brutt loven.
Foto: ibestad.kommune.no
Utlendingsdirektoratet (UDI) har fastslått at arbeidsgivere som har ansatte uten arbeidstillatelse bryter loven. Til tross for dette kan NRK i dag avsløre at en person uten lovlig opphold har jobbet ved et asylmottak som UDI selv har øverste ansvaret for.
0Shares
NRK har i de siste dagene kunnet fortelle hvordan rot mellom offentlige etater har medvirket til at personer som er ulovlig i Norge har jobbet og betale skatt.
Ved et asylmottak drevet av en av de største private aktørene i bransjen, Hero Norge, oppholder asylsøkere seg i påvente av sin videre skjebne. Noen av dem venter på svar om de kan få bli i Norge. Andre har ikke lov til å være i Norge lenger og vente på å bli sendt ut av landet.
Satte i gang rutinesjekk
Selskapet Hero Norge opplyser at de for en stund tilbake satte i gang en omfattende rutinesjekk, men i utgangspunktet har de ikke opplysninger om lovbrudd.
– Hero kjenner ikke til at noen ansatte har ulovlig opphold i Norge, og vi har strenge rutiner ved ansettelse, sier administrerende direktør Ahmed Bozgil til nrk.no.

Kan risikere anmeldelse

Utlendingsdirektoratet (UDI) har fått kritikk for å ikke informere godt nok til arbeidsgivere. Nå kan også deres egen underleverandør risikere å bli anmeldt for regelbruddet. 

UDI-direktør Ida Børresen hevder hun er klar på at brudd på loven også ved deres asylmottak skal forfølges.

– Hvis det er riktig så er det veldig alvorlig. I verste fall vil det komme en anmeldelse, sier Børresen til nrk.no.