Forsvarer lav lønn til utlendinger

Flere innvandrerorganisasjoner får ikke lenger pengestøtte etter å ikke ha gjort en god nok redegjørelse for hva pengene har gått til.
Foto: Claudio Castello
Norske Sjømatbedrifters Landsforening mener det er greit å betale utenlandske arbeidere lave lønninger, så lenge de godtar det selv.
I flere reportasjer har NRK avdekket at litauiske arbeidere har jobbet under lave lønnsvilkår og med manglende rett til sosiale ytelser i Norge. Dette har blant annet skjedd på Fjordlaks sine anlegg i Tufjord og på Vannøya, og på Nergårds anlegg i Senjahopen.
Flere har kommet med sterk kritikk av det som er avdekket, blant annet Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Fiskeri- og kystdepartementet.
Avviser kritikk
Bransjeorganisasjonen Norske Sjømatbedrifters Landsforening viser imidlertid liten forståelse for kritikken.
– Voksne mennesker fra andre land er selvsagt i stand til å vurdere selv hvilken jobb de vil ha. Og selvfølgelig har disse menneskene en evne til å vurdere det ene arbeidstilbudet opp mot det andre. Det syns jeg vi skal respektere også i Norge, sier administrerende direktør Håvard Jørgensen til nrk.no.
Jørgensen frykter også utflagging.
– Norsk lønnsvilkår er så høyt i forhold til andre europeiske land, at arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa vil være fornøyde med lavere lønninger enn det nordmenn vil godta, sier Jørgensen til nrk.no
Sjokkerende
Jørgensens utspill blir slaktet av Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund, LO-forbundet som organiserer ansatte i fiskerinæringen.
– Jeg er sjokkert over at en sentral tillitsvalgt i norsk fiskeindustri kan mene dette, sier Hans Johan Dahl, som er bransjeansvarlig for fiskeindustrien i NNN til nrk.no.