Venstreorientert valgseier i Peru

Feiret valgtriumfen sammen med tilhengerne: venstresidens kandidat i det peruanske presdidentvalget Ollanta Humala slipper jubelen løs etter sier i første valgrunde
Foto: facebook.com
Venstreorienterte Ollanta Humala fikk flest stemmer i første runde i presidentvalget i Peru. I annen valgrunde blir hans motkandidat trolig Keiko Fujimori.
0Shares

Humala, som er tidligere offiser i den peruanske hæren, og som representerer den venstrenasjonalistiske blokken Gana Peru (Peru vinner) fikk mellom 31,6 og 33,8 prosent av stemmene, viste tre valgdagsmålinger som ble offentliggjort da valglokalene stengte søndag, melder NTB.
Høyresidens kandidat Keiko Fujimori, som er datteren til Perus tidligere president Alberto Fujimori, kom på annenplass med 21,3 til 22,0 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingene. Avstanden var kort ned til peruansk-amerikaneren og tidligere statsminister Pedro Pablo Kuczynski, som ifølge målingene fikk en oppslutning på 19,0 til 19,5 prosent.
Representerer politisk dynasti: Keiko Fujimori er tredjegenerasjons peruaner med japansk opprinnelse. 36-åringen kan nå bli landets første kvinnelige president etter andre og avgjørende valgomgang 5. juni.
Foto : Wikimedia Commons
Ifølge peruanske tjenestemenn vil det ta flere dager før det endelige resultatet av første valgrunde er klart. 
Vil polarisere
Forfatteren og fjorårets nobelprisvinner i litteratur, Mario Vargas Llosa, sier seg imidlertid skremt over utviklingen og valgresultatet i første runde. Llosa har støttet sentrumskandidatene under valgkampanjen og vært kritisk til både Fujimori og Humala. 
–  Flesteparten av peruanerne søker å fortsette den nåværende økonomiske og sosiale modellen som har ført Peru opp av gjørma. Jeg er derfor forbløffet over å se at enkel populisme, fra både ytre høyre og ytre venstre, har fått lov til å prege valgkampen og polarisere peruanerne. Humala er en elev av Chavez og Fujimori kommer til å løslate alle kjeltringer, mordere og torturister, uttalte ha seg skarpt til den spanske avisen La Vanguardia.
Neste valgomgang holdes 5. juni, hvor vinneren blir formelt innsatt som landets president på nasjonaldagen 28. juli.