Laksefirma og polske arbeidere uenige etter diskrimineringssak

Fiskerifirma i trøbbel: Sund laks må betale 45 polske arbeidere etter å ikke ha fått jobb etter en konkurs hos forgjengeren Norse.
Foto: Unsplash/Artiom Vaillat
Forliksforhandling i konflikten etter Norse-konkursen førte ikke frem.
0Shares

I juni ble Sund laks dømt til å betale 18,1 millioner kroner i erstatning til 45 polske arbeidere. Forrige uke møttes partene i Norse-konflikten til rettsmekling i Bergen.

Sund laks ble dømt fordi de ikke hadde tilbudt de ansatte fra Norse Production ny jobb da det ble startet opp ny virksomhet etter konkursen i Norse.

Partene møttes og snakket sammen i flere timer, men det ble ingen enighet.

– Nei dette gikk ikke veien i det hele tatt. Vi sto for langt fra hverandre, sier nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Jarle Wilhelmsen til FriFagbevegelse.

Arbeidsforhold i fokus

Striden omhandler arbeidsforholdene på laksegiganten Sekkingstads fabrikk på Skaganeset. Det hele kulminerte i en 34 dager lang streik høsten 2017 ved bedriften Norse Production med krav om at det skulle opprettes tariffavtale. Streiken endte med at de ansatte fikk tariffavtale.

Et halvt år etter førstnevntes konkurs startet Sund Laks opp virksomheten i de samme lokalene, men ingen av de streikende som også var organisert i NNN ble tilbudt jobb. En praksis som tingretten mener er diskriminering.

Lang historikk

Norse Production er et polsk-registrert firma opprettet november 2012, med Tom Lerberg som daglig leder.

Både Norse og Sekkingstad har ifølge FriFagbevegelse en lang historikk med konflikter om tariffavtaler, underbetaling av uorganisert utenlandsk arbeidskraft og LO-krav.

I april 2018 slo direktør Tom Lerberg Norse konkurs.

– NNN og LO har hatt nødvendig kunnskap til å kunne forstå at de drev selskapet mot en konkurs. LO har (…) reist økonomiske krav mot bedriften for forhold som går tilbake til tiden før tariffavtalen ble inngått. Ett av kravene fra LO utgjør cirka tre millioner kroner. Den 23. mars fikk vi nytt streikevarsel fra NNN med plassfratredelse 7. april, skrev Lerberg i en pressemelding.

LO-sekretær Trude Tinnlund sier til Utrop at LO støtter sitt underforbund.

– Vi står bak NNNs saksgang. Oppførselen fra en kommersiell aktør som Sekkingstad er uakseptabelt, og det er viktig å stå opp for et anstendig arbeidsliv med rettigheter for alle.