Utdanning viktigere faktor enn bakgrunn for arbeid og lønnsnivå

Opplæring: Representanter for lærerutdanningsprogrammene ved seks utdanningsinstitusjoner har i samarbeid med HL-senteret utviklet de nye ressurssidene.

SSB-rapporten (PDF) beskriver forskjeller i andelen som er i jobb eller under utdanning blant personer i alderen 16-39 år, og sammenlikner befolkningen med innvandringsbakgrunn mot majoritetsbefolkningen.

Resultatene viser at å ha fullført videregående utdanning har klart større betydning enn innvandringsbakgrunn for om man er i arbeid eller under utdanning. Personer med kun grunnskole har desidert lavere aktivitetsnivå, og gruppene med innvandrerbakgrunn har høyere andeler med kun grunnskole enn majoritetsbefolkningen.

Andelen i arbeid eller i utdanning er størst blant andregenerasjonsinnvandrere med innvandrerforeldre fra Sri Lanka og Vietnam, og ligger over majoritetsbefolkningen. Personer med bakgrunn fra Bosnia-Hercegovina og India ligger tett opptil.

Rapporten viser også at innvandrermenn har et atskillig høyere aktivitetsnivå enn innvandrerkvinnene i aldersgruppene over 20 år, og ligger dermed nærmere majoriteten forøvrig.

I aldersgruppen 20-39 år hadde majoriteten en gjennomsnittslønn på 40 820 kroner, mens innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre henholdsvis 35 640 kroner og 37 900 kroner. Blant sistnevnte gruppe, altså andregenerasjonsinnvandrere, ser man en tilnærming til lønnsnivået i majoriteten, mens innvandrere fortsatt ligger en del under.