UNE får bruke anonyme vitner

Bare et show? Utlendingsmyndighetene bryter ikke loven dersom de bruker anonyme vitner for å avdekke proformaekteskap.
Foto: Wikimedia Commons
Utlendingsmyndighetene har rett til å bruke anonyme vitner for å avsløre proformaekteskap. Det har høyesterett bestemt. Advokat Arild Humlen er kritisk.

Advokat Arild Humlen fører sak for 15–20 tyrkiske menn som venter på behandling i tingretten. Nylig tapte advokaten en prinsippsak i Høyesterett, som stadfestet at myndighetene kan bruke anonyme vitner. Det skriver Aftenposten.

Kjennelsen kom etter at Humlen på vegne av en tyrker saksøkte Utlendingsnemnda (UNE) fordi mannen fikk avslag på søknad om bosettingstillatelse. Humlen ba om innsyn i to rapporter som UNE hadde fått fra ambassaden i Tyrkia, der vitnenes identitet hadde blitt strøket over, men UNE nektet å oppgi hvem som hadde gitt opplysninger om tyrkerens ekteskapelige forhold.

Tyrkeren tapte først i tingretten, men fikk medhold i lagmannsretten. UNE anket til Høyesterett, som opphevet lagmannsrettens kjennelse.

– Truer rettssikkerheten
Advokat Arild Humlen mener bruk av anonyme vitner truer utlendingers rettssikkerhet. Han oppfatter at Høyesterett har kommet med en avklaring, uten at den gir noen generell adgang til bruk av slike vitner.

– Nå må dette prøves i hver enkelt sak. Høyesteretts beslutning betyr at dersom man ønsker å bestride anonymisering av vitner i utlendingssaker, må man anlegge et eget søksmål eller ta det inn ved prøving av vedtakets gyldighet som en saksbehandlingsfeil. Dette er fryktelig komplisert, og Høyesterett har gjort det enda mer komplisert, sier Humlen.