Vil ha Stiklestad som multireligiøs arena

Fra religiøs slagmark til møteplass: Stiklestad-slaget i 1030 innførte kristendommen som religion i Norge. Nå vil eks-biskop Gunnar Stålsett invitere religiøse ledere fra hele verden hit neste sommer.
Foto: Wikimedia Commons
Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett (75) mener Stiklestad bør bli en internasjonal arena for multireligiøse spørsmål og forsoning.
Stiklestad, hvor et av Norgeshistoriens mest kjente slag fant sted i 1030, representerer i dag innføringen av kristendommen til Norge. Nå vil den tidligere biskopen at stedet skal forbindes med religiøs toleranse, skriver TrønderAvisa.
Hvis eks-biskopen får det som han vil kan den verdensomspennende organisasjonen Religioner for fred neste år avvikle en interreligiøs konferanse samme sted.

Stålsett er leder for organisasjonen og dessuten leder for Det Europeiske Råd av religionsledere, noe som kan føre at noen av de fremste religiøse ledere vil innta Stiklestad neste år.

– Historien rundt stedet er fascinerende og viser relasjonen mellom religion og makt, misbruk av religion og religionenes janusansikt, sier Stålsett til TrønderAvisa
Sterk symboleffekt

Stålsett viser til at Europa og Norge, som resten av verden, befinner seg i en etnisk, kulturell og religiøs smeltedigel.

– Om vi vil eller ikke så vil vi måtte leve med hverandres forskjeller tettere enn noen gang i historien, og det finnes ingen vei tilbake.

– Lær av historien

Eks-biskopen og tidligere medlem av Nobelkomiteen sier at Norge har en lang historie som et multikulturelt og etnisk samfunn. 
– Vi har derfor en arv med oss når det gjelder multikulturer og etniske grupper. Vi har grunn til å lære av denne historien, som ikke alltid har vært god.
Spennende idé
Turid Hofstad ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, legger ikke skjul på at hun er begeitret for Stålsetts tanker om Stiklestad som internasjonal arena for multireligiøse spørsmål og forsoning.
– Vi skal drøfte slike ting som hva en permanent multireligiøs arena vil innebære og hvordan Stiklestad skal fylle sin rolle i et slikt perspektiv. Og ikke minst hvordan vi skal plassere ideen om å bruke Stiklestadsymbolet i en religiøs-politisk dimensjon med tanke på dialog og forsoning, sier Hostad til TrønderAvisa.