Sannfinnene knyttes til Breivik

Sannfinnene gjorde tidligere i år et brakvalg til Riksdagen. Nå snakkes det i Finland om at partiets høyreradikale retorikk har vært en inspirasjon til norske terrorsiktede Anders Behring Breiviks manifest og handlinger 22. juli.
Foto: Kaihsu Tai
Sentrale politikere i Finland krever nedtoning av partiets innvandringsskeptiske profil.
0Shares
Flere politiske kommentatorer og politikere krever at det nasjonalistiske Sannfinnenes parti tar selvkritikk og et oppgjør med sin innvandringsfiendtlige tone, skriver Sydsvenskan.

I lys av terrorangrepene i Norge har mange utpekt likheter mellom Anders Behring Breiviks hatmanifest og den fremmedfiendtlige retorikken som brukes av flere kjente politikere i partiet.

Blogget for anti-islam nettiside

Kun noen dager etter hendelsen, sa Sannfinnenes riksdagsmedlem James Hirvisaari at massakren i Oslo “ville aldri ha funnet sted om Norge hadde fulgt en riktig innvandringspolitikk”.

En annen parlamentariker fra samme parti, Jussi Halla-Aho, har også blogget for den sterkt islamfiendtlige nettsiden Gates of Vienna og plent nektet å endre sine standpunkter. Halla-Aho, som leder den finske riksdagens forvaltningsorgan, er kjent som en av Sannfinnenes mest kompromissløse politikere i innvandringsdebatten.

Krever avgang

Flere ledende sosialdemokrater, inkludert partisekretær Mikael Jungner, har krevd at han Halla-Aho forlater sin stilling som leder av styringskomiteen.

– Jeg ville sett at han gjorde det umiddelbart, men tipper det ikke kommer til å skje siden hele partiapparatet vil stå bak ham, sier Jungner til Sydsvenskan.