– Integreringen på rett vei

Grønland: her skal det såkalte "moralpolitiet" angivelig herset med folk av flerkulturell bakgrunn som ikke kler eller oppfører seg i tråd med "god folkeskikk".
Foto:Flickr/Hayford O’Leary
Under årets innvandrerkonferanse i Trondheim var målet å avlive ulike myter om innvandrere.
0Shares

En av mytene var at Norge skulle overtatt av muslimer om hundre år, slik blant andre terrorsiktede Anders Behring Breivik hevder. Seniorforsker Lars Østby i Statistisk Sentralbyrå (SSB) avviser dette på det sterkeste

– Vi vet såpass mye om utviklingen videre, at vi kan avskrive den myten her og nå. Nettoinnvandringen fra muslimske land har sunket kraftig, og heller ikke fødselstallene blant muslimene i Norge er veldig høye. Kvinner fra noen land får mange barn de første åra etter ankomst, men all erfaring viser at barnetallet etter hvert nærmer seg vertslandets, sier Østby til arbeidsmanden.no.

Østby viser til statistikk som tilsier at det i så tilfelle vil ta flere hundre år, da man i 2060 vil ha anslagsvis 500 000 muslimer, blant en befolkning på syv millioner.

– Ifølge våre beregninger vil det i 2060 være rundt 1,75 millioner innvandrere og etterkommere av innvandrere i Norge. Til sammen vil Norge ha en befolkning på rundt sju millioner, forklarer Østby.

På rett vei

En annen myte som også måtte til livs, er den om at Norge har en mislykket integreringspolitikk.  

– Integreringen går langsomt og er vanskelig, men er på rett vei. Det ser vi ved å måle viktige områder som utdanning, arbeid, inntekt og demografi, sier Østby.

Styreleder i Norsk Folkehjelp, Finn Erik Thoresen, var også tilstede og tok tak i hverdagsrasismen.

– Å stå opp mot hverdagsrasismen er den viktigste oppgaven i hverdagen. Hverdagsrasistene kjenner vi, de er som oss selv. Derfor konfronterer vi de ikke. Vi må si tydelig i fra om at vi ikke aksepterer nedlatende uttalelser om andre mennesker, var Thoresens klare tale.

Lars Børseth, distriktssekretær i LO Stat, mener terrorangrepene 22.juli gjør temaet aktuell.

– Vi syns det eksisterer for mange myter der ute, og ønsket å avlive noen av dem. 22. juli viste hvor grotesk det kan bli når man bygger verdensbildet sitt på myter, sier Børseth til arbeidsmanden.no.