En annerledes type innvandring

Flytter dit jobbene er: Arbeidsinnvandrere i Norge
Foto: Flickr
Krisen i Portugal gjør at utvandringen øker. Men denne gangen er ikke Europa hoveddestinasjonen. Høyt utdannede finner gode muligheter i portugisisk-språklige land som Angola og Brasil.

Tusenvis av unge faglærte arbeidsledige rømmer Portugals økonomiske krise ved å finne jobber i tidligere kolonier, skriver BBC News.
I motsetning til Portugal er land som Brasil, Macau og det tidligere borgerkrigsherjede Angola i en økonomisk oppgang, noe som har ført til at unge og nyutdannede reiser dit for å prøve lykken.

– Sist vi hadde så mange portugisere i utlandet var på 50- og 60-tallet. Dengang reiste folk ut for å unngå politisk forfølgelse eller jobbe i mer velstående industrialiserte land i Nord-Europa. Nå reiser en av ti unge akademikere fordi de ikke får jobb her. Vi snakker nå om den største hjerneflukten i landets moderne historie, og det er bekymringsfullt, sier Filipa Pinho, talskvinne for Osservatorio do Emigracão, et nyetablert statlig etat som skal kartlegge den nye utvandringsbølgen.

Ifølge henne var det registrert 60.000 visumsøknader fra portugisere som ville reise til Brasil.

Fire ganger bedre lønn i Afrika

Antonio Bagal, er en 32 år gammel forretningsentreprenør fra Lisboa uten noe som helst planer om å vende tilbake til hjemlandet.
– I Portugal vil en sivilingeniør med sju år utdannelse tjene 900 euro (7000 kroner) i måneden. I Angola kan man tjene opptil fire ganger så mye, fordi det investeres så mye og det er langt flere prosjekter gående, sier han til BBC News.

Stadig verre 

Folk må overleve på 485 euro i månenden som minstelønn, sier journalist Susana Almeida Ribeiro. Hun og ektemannen måtte gjøre som mange andre unge portugisere, og flytte ut av landet for å finne nye muligheter. Begge bor nå i Brussel.
Foto : Privat

Susana Almeida Ribeiro er en portugisisk journalist med fast adresse i Brussel. For henne kommer ikke situasjonen som en overraskelse.
– Nesten hver dag skrur regjeringen avgiftene opp uten at lønnene holder samme utvikling. I et land hvor arbeidsledigheten ligger på 12 prosent og minstelønna på 485 euro (tilsvarende 3800 kroner) i måneden, så sier det seg selv at unge og nyutdannede ikke finner en annen utvei enn å reise ut av landet, sier hun til utrop.no.

Hun kom til Belgia i 2010 sammen med ektemannen, etter at han fikk seg jobb som økonom i Europakommisjonen.

– Et annet stort problem der nede er at for å få seg en høyere statsjobb så må man ha de riktige forbindelsene, noe som utestenger mange, og på en måte bidrar sterkt til utvandringen, legger hun til.