– “En neger fra svarteste Afrika”

 
Foto: facebook.com
Et bystyremøte i Kristiansand endte i opphetet debatt etter hudfargeanalogi fra Frp-representant om Vest-Agder Arbeiderpartis Abdullahi Alason (bildet).
Bystyret diskuterte om Kristiansand trenger et innvandrerråd eller ikke da Frps Bjarte Vestøl gikk på talerstolen. Vestøl og Frp mente innvandrere ikke skulle særbehandles eller ha et eget råd, ifølge Fædrelandsvennen.
Han henviste til norsk-somaliske Abdullahi Alason i ikke-heldige formuleringer.
– Farge og geografi betyr ikke noe. Det er ikke et handicap å være innvandrer. Her har vi en neger fra svarteste Afrika som leder av Kristiansand kulturstyre. Han har gjort en utmerket jobb for å bygge byen, sa Vestøl.
Rødt “så rødt”
Ordfører klubbet ikke. Men i påfølgende sak gikk Rødts Halvor Fjermeros på talerstolen og uttrykte sitt sjokk over ordvalget.
– I forrige sak omtalte Vestøl Alason som neger. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Det er en skam. Jeg forutsetter at ordføreren ber Vestøl komme fram og beklage.

Godtok unnskyldningen

Vestøl beklaget seg både overfor Alason og i plenum. Overfor Fædrelandsvennen sa “han ikke ville såre noen, men være direkte i forhold med et eksempel”.

Alason har på sin side godtatt unnskyldningen, men føler seg fortsatt såret.

– Vi behandlet en sak om innvandrerråd som ikke handlet om meg eller Vestøl. Jeg er folkevalgt, nordmann og bystyrerepresentant, akkurat som han, sier Alason i etterkant.