– Vi kan være ulydige om vi vil

Utviste og papirløse samlet i kummerlige forhold i en leir utenfor den greske hovedstaden Athen. Hit har mange utviste fra Norge kommet.
Foto:Flickr.com
Afrika-ekspert og tidligere medlem i Utlendingsnemda, Kåre Lode mener sivil ulydighet må til når politikerne fraskriver seg sitt ansvar.
0Shares

– Her er det snakk om mennesker som hadde en jobb og som forsørget seg selv og som nå har mistet muligheten til det på grunn av norsk asylpolitikk. Vi kan være ulydige om vi vil. Jeg vet om flere som har latt dem fortsette i jobben selv om de ikke lenger har skattekort, påpekte han, ifølge aftenbladet.no.
Girum Zeleke er selv fra Ethiopia, og engasjerer seg i kampen for sine tidligere landsmenn.
Kjemp: Kåre Lode mener man må ty til sivil ulydighet for å hjelpe de papirløse.
Foto : Senter for interkulturell kommunikasjon
– Det er på tide å stille seg spørsmål om ikke denne gruppen mennesker bør få amnesti i Norge. Mange andre land i Europa har innvilget slike grupper amnesti, foreslo Zeleke.
Han forklarte at etter at man begynte med inndragelse av skattekortene, har flere av dem måtte jobbe svart for å klare seg.
Altfor strengt
Advokat Bent Endresen, mener politikken i Norge er for streng og blir mer og mer ummeneskelig.
– Norge har en av verdens strengeste asyllover. Og vi beveger oss snart under det siviliserte lavmål, spesielt når det gjelder brudd på barnekonvensjonen og brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen i asylsaker.
Ansvarsfraskrivelse
Aftenbladet melder at politikerne valgte å svare med å skylde på staten, med unntak av partiet rødt, som mente at om det måtte sivil ulydighet til, så var det kommunens oppgave.
– Regjeringa fører en streng, men rettferdig asylpolitikk, sa Odd Kristian Reme (Ap) og tilføyde at man må finne mer verdige løsninger hvis man ikke kan returnere folk.