Ulike veier til integreringsmålet i Oslo

Standpunkter opp mot hverandre: Aps Libe Rieber-Mohn og Frps Christian Tybring-Gjedde har svært forskjellige meninger om integrering. Tidligere i sommer fikk de debattert mot hverandre på Utrop TV, i tillegg til at begge fikk lagt inn hver sin valgløfte.
Foto: UtropTV
Representanter for de største politiske partiene i Oslo var på plass i Utrop TVs studio like før sommerferien. Her ga de hvert sitt valgløfte, med fokus på hvordan man kan løse integreringsutfordringene i hovedstaden.

Arbeiderpartiet satser på felleskapsløsninger som språkopplæring til voksne og kvalifisering til arbeid. Høyre mener frihet og ansvar er formelen til å lykkes i samfunnet uansett bakgrunn. KrF mener at alle må bidra aktivt til sin egen integrering. Senterpartiet er opptatt av at frivillig sektor skal introdusere nykommerne til det norske samfunnet. Rødt ønsker seg et nytt og solidarisk Norge med plass for alle, og at regjeringen slutter å “produsere” flyktninger gjennom krigsdeltagelse i ulike verdenshjørner. SV vil hive seg i kampen mot de sosiale forskjellene i Oslo, mens Frp mener “flerkultur” som begrep kan oppfattes ekskluderende.

Standpunktene har vært mange og varierende fra de ulike politikerne som siste uka i juni til Utrop TVs studio for å avlegge sitt valgløfte i forbindelse med kommunevalget 12. september.

Norsk er nøkkelen

Fra Arbeiderpartiet kom ordførerkandidat Libe Rieber-Mohn, som argumenterte sterkt for mer språkopplæring slik at barn kan involvere seg bedre i nærmiljøet og foreldre bli integrert gjennom å finne jobb. 

– Norsk er inngangsbilletten til det norske samfunnet og en forutsetning for å kunne delta og bidra til fellesskapet. Vi vil ha en helhetlig tilnærming som sikrer at alle lærer norsk; uansett når de kommer til Norge og uansett hvilke forutsetninger man har når man kommer.

Aps satsing på enhetsskole som integreringsstiltak er feil, ifølge Oslo Høyres Saida Begum. Hennes parti vil heller ha tilpasset undervisning, med leksehjelp til de svakeste elevene og utenlandsstipend til de som utmerker seg.

– Venstresidens enhetsskole tar utgangspunkt i en gjennomsnittselev som ikke eksisterer. Vi vet at målrettet ressursinnsats i skolen og fortsatt satsing på grunnleggende ferdigheter innen lesing, skriving og regning sikrer hver enkelt elev, uansett bakgrunn, de beste muligheter for å lykkes videre i livet. 

Vil kombinere språkopplæring og kontantstøtte

KrFs Aud Kvalbein vil også styrke språkopplæringen og la gratis kjernetidsordningen på barnehage gjelde i hele Oslo.

– Vi vil ha dette knyttet til barn som trenger støtte til å lære norsk. 
Samtidig vil man også beholde kontantstøtten. 
– Familien må selv bestemme hvordan 1-2-åringene skal passes. KrF arbeider for at alle skal kunne klare å ta vare på seg selv og sin familie. Vellykket inkludering er gjensidig tillit og respekt, hvor det må være rom for ulike levemåter, religioner og kulturuttrykk. 

Nærmiljøets viktighet
 
Senterpartiets Manghild Meltveit Kleppa hevder at god integrering er ikke noe politikerne kan vedta, men at det må skje gjennom arbeidsliv, skole og organisasjonsliv.

– Vi synes det er viktig at lag og organisasjonar engasjerar seg i integreringen lokalt. Nye innbyggere må også bidra selv med en stor innsats for å bli inkluderte i samfunnslivet gjennom å lære språket, og gjennom å bli engasjert seg i lokalsamfunnet.

Kleppa foreslår også å fjerne arbeidsgiveravgiften slik at det kan bli enklere å få flere med flyktningebakgrunn i jobb.

Ressurs, ikke problem

Rødts Ana Lopez Taylor kom selv som politisk flyktning fra militærdiktaturet i Uruguay. Hun ser for seg et Norge som tar vanlige folks interesser på alvor og fokuserer på mangfold og solidaritet fremfor profittjag.

– Rødt skal ikke se innvandrere som et problem, men som en ressurs. Vi skal bygge dette landet i felleskap, påpeker hun.

Taylor fremhever at Introduksjonsprogrammet skal holde høy kvalitet.

– Vi skal passe på at kommunene sørger for meningsfylte språk- og praksisplasser. Alle som trenger norskopplæring må få det gratis, inkludert alfabetisering om nødvendig, og andre tilrettelagt undervisningstilbud etter behov.

Mer rettferdig by

SVs Marianne Borgen er bekymret for de store og økende økonomiske og sosiale forskjellene, i en by som ofte omtales som “delt”. 

– Oslo er den kommunen i landet med flest barn som lever i fattigdom, noe jeg ønsker å gjøre noe med.

Hun vil at et eventuelt nytt venstreorientert byråd i hovedstaden skal satse på flere sosiale tiltak.

– Gjennom et omfattende kvalifiseringsprogram, god tilrettelegging for arbeidstrening og tiltaksplasser skal enda flere få hjelp til å skaffe seg arbeid. For de som av ulike grunner ikke greier å få jobb på kort eller noe lengre sikt, så vil SV øke sosialhjelpssatsene og sikre at barnetrygden fortsatt skal komme i tillegg til sosialhjelp.

 
Etnisitetsfokus hindrer “virkelig integrering”

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde er skeptisk til å klassifisere enkeltmennesker i etniske kategorier og at begrepet, slik det brukes i dag, er ekskluderende.'

– Jeg registrerer at mange mennesker med innvandrerbakgrunn selv velger å ekskludere seg fra samfunnet ved å definere seg selv som ”flerkulturelle”. På denne bakgrunn etableres foreninger, organisasjoner og medier som mottar både kommunal og statlig økonomisk støtte. Institusjoner som bidrar til å opprettholde ideen om at etnisitet er en egenskap som skiller folk. Slik burde det ikke være.

Tybring Gjedde hevder partiprogram inkluderer alle som bor i Oslo, uavhengig av kulturell eller etnisk bakgrunn, og viser til Kennedys gamle sitat til potensielle Frp-velgere.
– Ikke spør hva Norge kan gjøre for deg- spør hva du kan gjøre for Norge.